Arbejdsmarkedet | IØ aflevering

Opgavebeskrivelse
Opgave 1: Sammenlign på baggrund af bilag 1 udviklingen i beskæftigelsen og i arbejdsløsheden. Forklar hvorfor beskæftigelsen falder mere end arbejdsløsheden stiger.

Uddrag
Beskæftigelsen er faldet fra 2.817.000 i 2018 til 2.638.000 personer i 2013. Den er faldet jævnt siden 2008 med et forholdsvis højt fald, på omkring 20.000 til 75.000 personer.

Dog er den steget med 9.000 fra 2012 til 2013. Arbejdsløsheden er steget fra 93.000 i 2008 til 195.000 personer i 2013, hvor den er steget jævnt fra 2008 til 2012, men falder derefter.

En grund til at beskæftigelsen falder mere end arbejdsløshede, er hvis arbejdsstyrken bliver mindre. Dem der ikke er med i arbejdsstyrken, består primært af børn, pensionister, studerende samt hjemmegående. Hvis en af de grupper stiger, bliver arbejdstyrken typisk mindre.

Hvis man ser på udviklingen af personer uden for arbejdsstyrken på bilag 1, kan man også se at den er steget, hvilket giver god mening til faldet på beskæftigelsen. Især fra 2012 til 2013 er den steget meget. Det kan være resultatet af, at der er flere der tager uddannelser.

---

Et andet problem er, at industrivirksomhederne ikke kan skaffe kvalificerede danske arbejdere. Der findes ikke ledige danske til de mere teknologisk orienterede jobfunktioner. Dette mismatch-problem har gjort, at industrivirksomhederne har måtte ansætte udlændinge, hvilket økonomisk er dårligt for samfundet.

Problemet gør også, at de nuværende arbejder bliver nød til at arbejder mere, hvilket slider på hele organisationen. Der nævnes også at det er svært at finde danske, der vil påtage sig et manuelt og fysisk arbejde i længere tid.

Der beskrives et eksempel fra Bogballe, hvor 10% af arbejdskraften er udlændinge. For den danske økonomi var det meget bedre, hvis der blev ansat ledigt dansk arbejdskraft, som så blev til skatteydere i stedet for at være på dagpenge

Et tredje mismatch-problem er de geografiske forhold. Studerene vil hellere på dagpenge end at flytte væk fra storbyerne, viser en undersøgelse fra TV SYD foretaget på Ingeniørhøjskolen i København. Undersøgelsen er taget ud fra 151 studerene, hvor hele 63% ikke vil indrette sig geografisk for at få job.

Højtudannede er villige til at gå langt ned i ambitionsniveau for at få et job i en storby, da de ikke kan forestille sig at trives i mindre byer. Dette er et stort problem, især fordi samfundet investerer rigtig mange resurser, men i stor grad også fordi mange højtuddannede går ledige i den ene ende af landet, mens der er ledige stillinger i den anden.

I Esbjerg er der 70 ledige ingeniørstillinger, men ingen vil tage dem. Derfor har Esbjerg valgt at investere 10 millioner kr. for at gøre byen mere attraktiv.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu