Indledning
Novellen ’Appelsiner’ er et uddrag fra en novellesamling skrevet af Tove Ditlevsen tilbage i 1948. Tove Ditlevsen var en kendt dansk digter og forfatter, som levede fra 1917 til 1976.

Tove blev også senere i livet set på som Danmarks bedste forfatter, hun blev især kendt på sin måde at skrive på, og den måde hun ville inddrage oplevelser og erfaringer fra sit eget liv som i sidste ende ville hjælpe hende med at udtrykke sig gennem sine værker.

Novellen ’’Appelsiner’’ foregår i Danmark under besættelsestiden. I novellens start møder vi grønthandleren Jonassen, som i den kolde vinterkulde passer sin lille udendørs grøntsagsvogn.

På dagen novellen tager fat i er det lykkedes ham at få fat på 25 appelsiner, som er en mangelvare under den given tid.

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver

Uddrag
Udenover at være fattig er han også bitter. Livet er ikke lige gået som planlagt og nu føler han sig snydt, især når han ved at han aldrig får råd til sin egen grønthandler butik.

Han har også en fornemmelse af at han hele tiden bliver overset og forbigået, Han har også en fornemmelse af de grønthandler som ejer lastbiler får flere appelsiner end han selv gør

det kan vi se på side 1, linje 4-6 ’’Han var overbevist om, at billerne fik mere end hestevognene. Han havde selv set en fed rødhåret idiot slæbe en hel kasse appelsiner op på sit lad.’’

Han har ikke særligmeget tiltro til samfundet og mener tit og ofte at det ikke er retfærdigt. Hans bitterhed bliver også udtrykt når han er sammen og betjener sine kunder.

På overfladen er han venlig og smilene men det meste af tiden er han irriteret på dem, i tankerne på ham giver det nærmest indtryk til at i nogle givet situationer afskyr han dem næsten.

Derudover er han også uvenlig og ukærlig over for sin kone, i forhold til sin kone er Jonassen ikke særlig kærlig og venlig mod hende, men omvendt.

Det er mere end tydeligt at han ikke bryder sig om hende og beskriver hende også som ’’ynkelig’’ mere end en gang.

Han bruger for eksempel ordet ynkelig meget når han omtaler sin egen kone, især når hun snakker med kunderne

han sender hende også hjem efter han har hentet appelsinerne fordi han mener at hun ikke kan fordele dem ’’retfærdigt’’.