Analyse artikel “Blikdåserne” af Harald Herdal – Karakter 12

Indledning
Meningen med livet. Det er noget, som har forundret mennesket i al den tid, det har eksisteret. Sådan vil det sandsynligvis også fortsætte mange år frem endnu. Nogle mener, at man har fået en mening eller rolle påtvunget sig inden, man er født. Mens andre mener det modsatte, at me-ningen skal man selv finde. I ”Blikdåserne” forsøger Harald Herdal, gennem sin hovedperson, at belyse pointerne fra den eksistentialistiske tankegang og altså vise en, som har fundet sin mening med livet.
Teksten er taget fra samlingen Bisser og andre fortællinger, som blev udgivet i 1948.
”Blikdåserne” handler om en hjemløs, som vandrer på landevejene på Sjælland. Navnet nævnes aldrig, men i stedet omtales manden som ”han”. I teksten er hans primære beskæftigelse at van-dre. Meningen med hans liv, er ifølge ham selv, at samle blikdåser. Faktisk har han på tværs af Sjælland flere gemmesteder, hvor blikdåserne er lagret.

Uddrag
”Med ryggen til kornet sad han og gav sig hen i sine tanker. For han tænkte nemlig. Det trode folk måske ikke. Han var et tænksomt menneske, nemlig; ikke en almindelig bisse, aldeles ikke! Hans liv hade indhold, mening, mål; han levede – ingenlunde, nikkede han til sig selv, ingenlunde et planløst, meningsløst liv. Aldeles ikke.” (side 14, linje 110-114).

Han nævner, at han ikke bryder sig særlig meget om hverken hunde, heste, køer eller får. I stedet bliver han ydmyg, når han støder på eksempelvis haner, høner og generelt fugle.
Her tager han hurtigt hatten af for hanen i en gestus. Han lyser helt op og bliver rørt. Det ses flere steder, at han gerne associeres med fuglene, han møder. Det beskrives hvordan han af flere om-gange forsøger at lette fra jorden og tage af sted op i luften.

Få gratis adgang til opgaven

Upload en af dine egne opgaver og få adgang til denne opgave. Det tager kun 2 minutter