Analytisk artikel “Blikdåserne” af Harald Herdal – Karakter 10

Indledning
Det er ikke altid let at finde meningen med livet og tilværelsen, eller måske endda bare at finde ud af om der overhovedet er en mening. Der er mange, som har svært ved at finde sig selv, og lever måske ikke hverdagen, som de egentlig har lyst til. Det nytter ikke noget at rende rundt, som en hovedløs kylling, og gøre ting som egentlig ikke gør én glad. Derimod er det meget vigtigere at kigge indad, og finde meningen med éns tilværelse. Det er netop dette den danske forfatter, Harald Herdal, udtrykker i sin tekst ”Blikdåserne”, der blev udgivet i 1948 som en del af novellesamlingen Bisser og andre fortællinger.

Uddrag
I Herdals tekst møder vi hovedpersonen, som er i sit rette element, når han går rundt ude på landevejene. Hovedpersonen bliver aldrig nærmere specificeret ved navn, men man finder hurtigt ud af, at det er en vagabond, vi har med at gøre.

Herdal har bygget teksten op uden nogle reelle spændingsopbyggende mønstre, og derfor forholder teksten sig mere til hovedpersonens karakter end handlingen. Generelt kan tekster hurtigt blive kedelige at læse, hvis der ingen spændingsopbygning er, men Herdal har alligevel formået at gøre teksten spændende at læse for læseren.

I starten af handlingen ser vi vores hovedperson udefra, hvor fortælleren beskriver hovedpersonens ydre. Det er altså en objektiv fortæller vi har med at gøre i starten. Et eksempel kunne være, at han beskriver hvordan han ser ud, og man har altså ikke adgang til hovedpersonens tanker og følelser endnu.

Få gratis adgang til opgaven

Upload en af dine egne opgaver og få adgang til denne opgave. Det tager kun 2 minutter