Analyse | Udsigt fra kunstnerens vindue

Indledning
Maleriet “udsigt fra kunstnerens vindue” er malet i 1825 af Martinus Rørbye. Billedet går ind under biedermeierkulturen, guldalderen og romantikken. Dette skinner klart igennem i billedet, da det er meget smukt og man ser den flotte udsigt ud over havnen.

Maleriet er malet ud fra hans stuevindue fra sit barndomshjem. Det er malet med olie eller akrylmaling og har en størrelse på 38x29,8 cm. Penselstrøgene er meget utydelige, og det giver os en følelse af at billedet er meget virkeligt. Man kan også tydeligt se at det er meget symmetrisk opbygget.

Der skabes en vis balance ved vinduets midter post og det hæklede fardin. Centrum af billedet er det lille træbord og vindueskarmen med de smukke idylliske blomster, den lille smukke fod og den åbne bog. Dette er samlingspunktet for hele billedet.

Uddrag
I forgrunden ses bordet med den åbne bog ovenpå. I mellemgrunden ser vi vindueskarmen samt det lille røde spejl i toppen og fugleburet oppe ved gardinet.

I baggrunden ses en havn, hvor man ser en masse store flotte skibe. Dette er med til at skabe en størrelsesforskel mellem de ting som er placeret i vindueskarmen som er tættere på, og skibene som ser meget små ud, da de er placeret længere væk. Billedet ses i normalperspektiv, og man kan ikke fornemme en bevægelse i billedet.

Billedet virker meget roligt og afslappet.

Dette er farverne med til at understøtte meget godt. Der er brugt meget rolige og friske farver i billedet. Hvis man kigger hurtigt på billedet, virker det som nævnt meget smukt og romantisk. Sollyset, som falder ind på vindueskarmen, kaster skygger, som er meget detaljerede og får selve værelset til at forsvinde, så man mest lægger mærke til vinduet og det udenfor. De røde, gule, orange farver skaber en varm virkning, som gør billedet varmt og dejligt at se på.

Orange er glædens farve. Det symboliserer livskraft, varme, energi og styrke. Blomsterne og det flotte vejr er også med til at give billedet liv og glade. Den grønne farve skaber optimisme, håb, fred og ro. Det er håbets farve, og giver en følelse af friskhed og ungdom.

Hvis man går mere i dybden med den blå farve, kan man også symbolisere at farven blå giver ro, afslappethed og en fornemmelse af åbenhed.

Men hvis man går mere i dybden med billedet og de forskellige symboler, får billedet en helt anden betydning. Foden i vindueskarmen kunne symbolisere at han gerne vil væk derfra, måske han gerne ville springe ud i den store verden.

Derudover ses der også en kanariefugl, den kan være med til at symbolisere at han føler sig fanget og han vil gerne ud af sit “bur” og være fri som en fugl. Hegnet kunne også godt betyde at han føler han er i et fængsel, eller indespærret. Man ser jo kunstneren som sidder inde og kigger ud over den store åbne verden. Ud fra symbolerne kan man godt tænke han trænger til at komme ud og være fri.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu