Tale Fra Frederik Til Mary | Noter Analyse

Indholdsfortegnelse
Hvor hentes de sproglige referencer
- Begrundelse
- Kommunikationsmodel
- Opbygning/handling
- Talens jeg
- Sproglige virkemidler
- Appelformer
- Motivet
- Temaet
- Budskab
- Vurdering
- Perspektivering
- Begrundelse
- Oplæsning
- Kommunikationsmodel
- Opbygning/handling
- Talens jeg
- Sproglige virkemidler
- Appelformer
- Motivet
- Temaet
- Vurdering
- Perspektivering

Uddrag
Så rejste du ind i min verden, og meget er allerede hændt. Nu er her to verdener - ja sandsynligvis flere; det er dem, vi nu skal udforske sammen side om side. I lys og i mørke, sommer, efterår, vinter, forår - altid.

Den glæde og styrke, du giver mig, er som solen i dagtimerne, der med sit skær slår al tvivl og mørke i jorden. Og som månen i natten lyser du, vågende med et fagert skær af mildhed, som fratager mørkets symboler deres drillende og indbildske spillerum.

Jeg vælger ofte at opfatte lyset fra en ny dag som det uberørte, uerfarnes og uskyldiges genfødsel. Måske lidt naivt - alligevel er det skønt at lege, at alting begynder på ny. En ny verden fødes igen med lyset fra den nye dag.

Dette øjeblik er "os" to - nye sammen, unge sammen, uskyldige sammen, forelskede sammen - bare sammen. Du giver mig tryghed, glæde og lykke.

---

I talen er der mange sproglige virkemidler. Jeg taget det her med, som viser stilistikken indenfor skriftsprogskunsten, og henter de sproglige virkemidler fra Troper og figurer. Troper er primært billedsprog som skaber associationer og forestillinger hos modtageren.

Der er noget besjæling og personificering med. Der er også en allegori her, hvor man siger og behøver vi lys… kræver det blot at vi hæver blikket og kigger op mod himmelen

hvor hans budskab, som bliver formidlet med billedsprog, så modtageren forstår budskabet, som er at man skal rette blikket op og ikke kigge ned og se de negative.

Der er også sammenligninger her, Den glæde og styrke…. er som solen i dagtimerne. Hendes glæde bliver sammenlignet med solen, som er et symbol på lyset.

Og under er er hun også sammenlignet med månen, og de er en antitese. Månen er et symbol på det kvindelige. Jeg tolker det som, før han mødte hende befandt han sig i mørket

og var meget alene, men hun førte ham ud af det, med hendes mildhed, men hun hjælper ham også igennem hans frustrationer.

Så er der også figurer, der har hensigt i at påvirke modtagerens holdning. Der er nogle gentagelser, lyset og verden. Her tolker jeg lyset som Mary, og verden som deres liv. Gentagelserne virker forstærkende.

Det retoriske spørgsmål inddrager modtageren og skaber en eftertanke, hvilket har en god effekt på genren. Der er en antitese med i de to afsnit her. Først nævner mørket, mørkets effekt på ham selv, hvor han i næste afsnit nævner lyset, og hvordan han opfatter det som en positivt effekt.

Her hvor der står “uberørte, uerfarnes og uskyldiges genfødsel” er en allitteration og det en triade, fordi der er tre led i sætningen som beskriver noget, det er der også længere nede ved tryghed glæde og lykke. Det skaber rytme..

Her er der noget intertekstualitet ved beseglet, det optræder i Johannes’ åbenbaring fra biblen, som beskriver Jesus genkomst/genfødsel hvilket bliver nævnt hernede. Jeg det som om at deres skæbne var bestemt på forhånd uden at de vidste det.

Her hvor der står - Vise os vejen der til tider bliver væk - kommer fra C.V. Jørgensens Carsten Valentin Jørgensen lyrik. Jeg tror der menes at det positive kan godt forsvinde, men hvis man retter blikket befinder evigheden i himmelen sig, så det positive vil altid komme tilbage.

Så siger han også - kom lad og gå gennem 1000 verdener venter vægtløs kærlighed - kommer fra LARS HUG. De er begge danske pop og rocksangere, hvilket Frederik sætter stor interesse i.

Man kan også se Marys og Frederiks ansigtsmimik smiler her, hvilket muligvis er et tegn på at det er en sang de har meget kendskab til, og latter i baggrunden 6.04-11.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu