Indledning
I anledning af Kronprins Frederiks’ 50-års fødselsdag. Har Kronprinsesse Mary skrevet en tale til hendes mand. I den tale bliver han rost, han bliver mindet om hvilket menneske han er og hvordan Mary ser ham som person.

En god ven, en god mand og en god far. Talen er for at hylde ham i anledningen at han fylder år. I Kronprinsesse Marys tale lægger hun ikke skjul på sin kærlighed til sin mand Frederik.

Uddrag
I Kronprinsessens tale er der tale om brug af patos, fordi der er følelser i talen og da det er en appelform der ofte bruges ved taler.

I Dronningens nytårstale er der nærmere brug af etos, fordi afsenderen er troværdig, da det er vores danske Dronning der holder talen og Dronningen snakker fakta.

Kronprinsessens tale er der også lidt brug af etos, men hun taler mere om hendes forhold til hendes mand og hvordan hun ser ham.

Der er jo forskellige holdninger til hvad man synes om Frederik, dermed er det ikke fakta det hun fortæller i hendes tale, men fakta kun for Mary selv, og mere hvordan hun ser ham som person. Patos anvendes ofte som et retorisk virkemiddel i forbindelse med taler.

”Alle de ting, jeg gerne vil sige. Alle de ting, jeg kan sige. Alle de ting, jeg ikke kan sige. Og alle de ting, der er plads til at sige” (Side 1, linje 3 og 4). ”Du er i konstant bevægelse. Alligevel står du fast” modsætning (side 2 linje 1).