Sofie Linds Tale & Tessas Tale | Komparativ Analyse

Indledning
Det var ikke kun den globale corona-pandemi, som trak overskrifter i 2020, men også den verdensomspændende #MeToo-bevægelse og kampen for ligestilling.

Sidstnævnte tematikker blev mediernes fokus i kølvandet på den tale, Sofie Linden gav ved årets “Zulu Comedy Galla” den 26. august 2020. Hun brugte anledningen som vært til at sætte fokus på relevante problematikker i samtiden såsom køn og ligestilling.

Talens omdrejningspunkt var sexisme i mediebranchen, hvilket Linde selv var offer for tidligt i sin karriere. Hun henvender sig ikke blot til det publikum

der er fysisk tilstede, men til hele Danmarks befolkning. Lindes opråb gav genlyd i hele samfundet, og talen blev hurtigt et af de mest omdiskuteret emner i medierne.

Uddrag
Anaforer er kendetegnet ved, at flere sætninger efter hinanden begynder ens. I dette tilfælde er ordet “altså” placeret forrest i sætningerne. Gentagelserne er med til at skabe rytme samt fremhæve det betydningsfulde indhold.

Desuden gør Linde brug af dramatiske figurer, idet hun undervejs stiller publikum retoriske spørgsmål:
“Er hun gravid?” (linje 9)

“Men altså, det gik jo meget godt alligevel, gjorde det ikke?” (ll. 70-71) Når man stiller sådanne retoriske spørgsmål, forventes intet svar.

Det er nærmere en måde at interagere med publikum på samt styre deres tanker, da de ubevidst svarer for sig selv.

Linde opbygger ydermere sine argumenter på en overbevisende måde, som passer ind i Toulmins argumentationsmodel.

Denne model består af påstand, belæg og en underforstået hjemmel. Linde starter med en påstand om, at vores samfund har en tendens til at undskylde sexisme for at undgå dårlig stemning.

Herefter kommer hun med et konkret eksempel på en sådan situation, hvilket er hendes belæg for sin påstand. Hun fremhæver dengang Peter Aalbæk blev beskyldt for at være seksuelt nedværdigende over for hans kvindelige ansatte.

Hans modsvar var, at det bare var for sjov, og det grinte folk såmænd bare lidt af. I sin hjemmel slutter hun af med en ironisk kommentar om, at Aalbæk mere eller mindre har klimakompenseret sig ud af en MeToo-sag ved at bygge en økolandsby.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu