Analyse og fortolkning af ”More Than Brothers”

Indledning
Den klassiske dokumentarfilm ’More Than Brothers’ er en oplysningsfilm instrueret af Andreas Johansen og Emil Morell. Filmen er udgivet af Århus Filminstitut i år 2013 og er 11:58 minutter lang. Filmen handler om de 3 Wanyama brødre fra Kenya og deres familie.

Drengens far har været en vigtig fodboldspiller for det Kenyanske landshold og de to ældste brødre spiller begge fodbold i store klubber placeret i Europa.

Den yngste bror Harry, på 18 år, som endnu ikke har opnået en karriere indenfor fodbold, føler derfor et enormt pres fra hans brødre og far, han føler sig nødsaget til at gå samme vej og opnå noget ligeså stort i hans eget liv.

I filmen følger vi en masse foræringer og forventninger. Man hører og ser om de rige og fattige miljøer i Nairobi.

Uddrag
Filmen har en meget fortællende og forklarende tilgang til emnet. Dokumentarfilmens genre er den observerende dokumentar, da instruktøren fungerer som ”fluen på væggen”.

Den observerende dokumentar interesserer sig i at afdække et bestemt forhold til virkeligheden. Vinklingen i ”More Than Brothers” ser vi under interviewet med den yngste bror, Harry, som også er hovedpersonen i filmen.

Man hører og ser det hele igennem hans øjne, altså fra hans synsvinkel. Man hører om hvordan det er at være ’More Than Brothers’ på den måde, at Harrys brødre også er hans idoler, altså dem han ser op til, de er ikke kun bare hans brødre, de er hans forbilleder.

Man ser hvordan han er gået fra at leve i en slum med kun 1 brugt cykel til rådighed, til at leve et luksusliv med 5 store biler og alt hvad han aldrig turde drømme om.

Harry lever for hans brødres penge, men i filmen ser vi hvordan han nærmest længdes efter at tjene sine egne penge, og føle den her form for ’succes’, som han siger (9:52-9:66) ”jeg vil også være stolt af min sved”.

Jeg har forsøgt at opstille aktantmodellen over konflikten i fortællingen. Aktantmodellen er en analysemodel som tager udgangspunkt i filmens hovedperson og hans/hendes mål, kamp eller projekt.

Aktantmodellen består af seks aktanter. 1 aktant er én, der handler, altså skal opnå noget. Aktantmodellen tager her udgangspunkt i Harry Wanyama, altså filmens hovedperson, og hans kamp om at nå sine mål. Objektet for Harry er at komme til at leve af at spille fodbold i Europa.

En anden aktant er en modstander, i filmen kan man sige at Harry er hans egen modstander, det er ham selv, han skal gøre op med ,hvad han vil, det er svært at komme ud og op når man har alt man behøver (1:55-2:05). Der ikke som sådan en modtager i filmen, og der er heller ikke nogen giver.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her