Analyse af USA og Kina | SO

Problemformulering
Er der en sammenhæng mellem globaliseringen, arbejdsløsheden og levestandarden i henholdsvis USA og Kina, og kan disse faktorer påvirke hinanden?

Indledning
I denne SO5 opgave, omkring globalisering, har vi valgt at tage udgangspunkt i USA og Kina, som er de lande vi vil lave vores analyser ud fra.

Globaliseringen gennem de sidste årtier har været meget stigende. Men hvad sker der med verdens lande, når man lever i en globaliseret verden. Får alle lande lige meget ud af globaliseringen, eller er der nogle der tjener bedre på det énd andre?

I den følgende opgave vil vi lave en komparativ analyse af USA og Kina, hvor der vil være særligt fokus på sammenligning af samfundsøkonomiske konsekvenser af globalisering. Hvem er vindere og tabere?

Uddrag
I byen Dayton er arbejdsløshedstallet tocifret, dette er det højeste siden 80’erne. Dayton betegnes som ludfattig, der er ingen supermarkeder, og intet frisk mad.
I 70’erne truede virksomhederne med flytte deres produktion ud af landet, da omkostningerne ville være lavere i et andet land.

Mellem 2001-2007 mistede 23.000 deres arbejde, det svarede til at ⅓ af jobs forsvandt. I 2008 lukkede GM biler, her blev 2000 fyret. Timelønnen lå på 35$, til denne timeløn ville det være svært at finde noget igen til samme løn. GM biler var den sidste store fabrik tilbage i Dayton.

I år 2009 rykkede NCR ud af Dayton, hvor 598 mistede deres job, når folk snakker om det i dag, er det stadig en ting der berører dem. Lønniveauet er ikke steget i Dayton de sidste 20 år, og som sagt er arbejdsløshedstallet tocifret.

Eftersom at folk med tiden er blevet fyret, har det haft nogle konsekvenser, for de folk som har haft et hårdt fysisk arbejde. Efter de blev fyret, er de begyndt heroin problemer, flere og flere tog overdosis. Opioider steg i 2011 med 1000%. Narkomaner døde på stribe, 10.000 døde af overdosis, dette tal var højere end hele landet tilsammen i 1990.

Dette påvirkede de kvinder der var gravide, flere og flere gravide som tog stoffer, viste det sig at kom til at påvirke deres barn. Børnene kan få abstinenser, nogle får værre end andre. Fødsel kostede 20 gange mere end en normal fødsel.

Indbyggertaller er halveret i forhold til for 50 år siden. Dayton er begyndt at fokusere på immigranter og flygtninge, da det er en oplagt mulighed. De seneste år er der kommer 2000 Ahiska-tyrkerne, tyrkere fra det tidligere Sovjetunionen, til Dayton. Der er kommet kinesisk virksomhed til, som har ansat mange af de tidligere GM medarbejdere.

Timelønnen er på 15$, det vil sige det er 20$ mindre end de tjente ved GM. Men i forhold til Kina, er deres timeløn høj, de tjener 6 gange så meget som kineserne.
Der er både kvalitative og kvantitative faktorer i dokumentar

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her