Det økonomiske forhold mellem USA og Kina

Opgavebeskrivelse
2. Undersøg, hvad der er materialet i bilag BI (figur 1, figur 2, figur 3, figur 4, tabel 1 og tabel 2) kan udledes om det økonomiske forhold mellem USA og Kina. Undersøgelsen skal understøttes af relevante beregninger, og du skal anvende viden om konkurrenceevne.
- Samhandlen mellem USA og Kina
- Handelsbalance
- Konkurrenceevne
- Diskussion
- Fordele
- Ulemper

Uddrag
En handelskrig er en økonomisk konflikt, som kan være resultat af ekstrem protektionisme. Når et land vælger at føre protektionistisk økonomisk politik er formålet at beskytte landets eget erhvervsliv mod konkurrence udefra.

Denne form for beskyttelse sker gennem handelsbarrierer, hvilket ofte er told på importvarer. Der foregår blandt andet en handelskrig mellem USA og Kina.

Præsident Trump mener, at der er ubalance i USA’s samhandel med resten af verden - underskud på handelsbalancen.

Kina spiller en kæmpe rolle i denne ubalance ifølge Trump, hvilket har medført, at USA har pålagt en told på 25% på bestemte produkter fra Kina.

Da de amerikanske toldsatser er ulovlige, har Kina ret til at gengælde den amerikanske straftold, ifølge Verdensorganisationen (WTO), hvilket også er det Kina har gjort.

---

Ifølge præsident Trump er der ubalance på USA’s samhandel med blandt andet Kina. Denne påstand kan understøttes af figur 1 som er fra The U.S Bureau of Economic Analysis, hvor det kan aflæses at Kina eksporterer mere til USA, end USA eksporterer til Kina.

Dette skaber dermed ubalance, da USA importerer mere fra Kina end de eksporterer til Kina. Dette kan også understøttes af figur 3 som er fra United States Census Bureau, hvor det ses, at USA importerer forarbejdede varer fra Kina til over 200 mia.

Dollars (2017). USA importerer også maskiner, elektronik og transportudstyr fra Kina til omkring 275 mia. dollars (2017). Det vil sige, at figur 3 understøtter det handelsunderskud som USA har, hvilket der også kunne aflæses på figur 1.

Dette handelsunderskud kunne forklares ved at vækstlande som Kina både producerer højteknologiske produkter såsom elektronik, men også producerer lavteknologiske produkter såsom tøj.

Derimod ser vi i figur 3 at USA’s eksport er størst i varegruppen maskiner (ca. 55 mia. Dollars) som er en højteknologisk varegruppe. Hvilket kunne forklares ved at USA er et rigt industriland.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu