Analyse af ”Nøkkens svig”

Uddrag
Visen består af 25 strofer, der er bygget op af 2 linjer, bortset fra start og slut strofe. De er bygget op af 4 linjer. I første og sidste strofe er der 4 linjer, hvor anden og fjerde linje står i kursiv.

Jeg tror, at anden og fjerde linje gentages i hvert vers, da det ville passe bedre rytmemæssigt. Tryllevisen har måske også været brugt som dansevise, og her ville det give mening at linjerne gentages.

Sproget er gammelt dansk, da der bliver brugt gamle sproglige sammentrækninger som fx ”udi”. Det er tydeligt, at visen er skrevet for mange århundrede siden, fordi både ordstillingen og mange af ordene er gamle og anderledes i forhold til, hvordan vi skriver ville skrive det i dag.

Det kan også ses på de faste vendinger som ”eder”, ”jomfru”, ”fæstemand”. Vi kan også se det er en ældre vise, da der bliver skrevet ”med fyrre sko og femten søm”, hvilket er en metafor for uheld, for i ældre tid blev udtrykket brugt i forbindelse med overtro, hvor det betyder uheld.

Uheldet kan vi se lige efter metaforen hvor prinsessen drukner.

Der bliver ofte brugt både rim og rytmer i trylleviser, og det gør der også i dette tilfælde. I Nøkkens svig bliver kun brugt enderim såsom: går-hår (strofe 1), sværd- kvæ ́r (strofe 3), Så-lå (strofe 4) og hvid-did (Strofe 7), der findes dog mange flere i digtet.

Rimene er med til at danne en rytme i digtet, og hver gang der kommer et rim, ligger man automatisk ekstra tryk på ordet.

Indholdet i folkeviser er tit poetisk, og angiver visens stemning. I denne vise starter stemingen med at være god, da der er sang og dans. Stemningen vender derimod til mere tragisk, da nøkken tager prinsessen med ud til vandet, hvorefter han drukner hende.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu