Analyse af ”Mobiltelefonens mange forbandelser”

Indledning
Foretag en analyse af ”Mobiltelefonens mange forbandelser” med særligt fokus på argumentation, sproglige virkemidler og målgruppe. Vurdér kronikkens gennemslagskraft i forhold til målgruppen. Diskutér artiklens overordnede problemstilling.

Uddrag
Er mobiltelefonen en forbandelse, som skaber stress og ødelægger nærvær? Sådan fremstiller forfatter og journalist Peter Olesen det i sin kronik ”Mobiltelefonens mange forbandelser” fra Politiken den 17. marts 2018. Olesens hovedsynspunkt er, at telefonerne styrer vores liv.

Det er i høj grad relevant at diskutere i nutiden. Men hvad bygger han sine synspunkter på, og har de gennemslagskraft? Og er det en relevant målgruppe, når Olesen taler til læserne af Politiken? Er det dem, der er ramt af telefonens ”forbandelser”?

Olesen hævder i kronikken, at der var mere nærvær, fordybelse og ro før i tiden. Men i dag forstyrrer telefonerne alle steder. De ødelægger vores samvær og skaber stress, så derfor bør vi bruge dem langt mindre, end vi gør, mener han.

Problemet er bare, at de styrer vores liv: ”En nu så vigtig følgesvend, som var det igennem den, vi trækker vejret, og som var det den, der styrer vores normale hjerterytme.” (l. 85-8).

Her sammenligner Olsen telefonerne med medicinsk udstyr, der holder folk i live, og understreger på den måde sit hovedsynspunkt billedligt.

Kronikken er præget af en række små fortællinger. Mange af dem handler om Olesens eget liv og går helt tilbage til hans barndom i 50’erne, hvor telefoner og tv ikke fyldte noget i hverdagen. Han så kun tv ved ”særlige lejligheder” (l. 206), for kun naboen havde tv.

Til den historie bemærker han: ”Ellers levede vi udmærket uden” (l.196-209). Han fortæller også om 80’erne 0g 90’erne, hvor han kunne holde fri efter arbejdstid, fordi mobiltelefonerne endnu ikke havde haft deres indtog i alles liv.

Som kontrast til fortiden prøver Olesen at vise, hvor galt det står til i dag. I kronikkens første afsnit beder Peter Olesen fx læseren forestille sig en bus- eller togtur:

Sæt Dem ind i en bus og kør en tur gennem byen eller landskabet. Gør det samme i et tog. Kik ud ad vinduet og iagttag alt det, vi passerer.

Man læner sig bare tilbage og suger til sig af indtryk. […] se, hvad de fleste medpassagerer foretager sig. […] de kikker med garanti ikke ud ad vinduet, men ned i deres medbragte små lysende skærme. De er på. De er ikke mentalt til stede… (l. 8-24)

Situationen i citat kan stort set alle mennesker genkende. Det er noget, vi ser overalt og måske endda selv gør: vi nyder ikke pausen, men prøver at se travle ud med vores telefoner.

Olesen har en række lignende eksempler på, hvordan folk ikke er ”mentalt til stede”. Han giver også et par eksempler på, at folk har højlydte private samtaler på telefonen i det offentlige rum.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu