Agent orange og Vietnam-krigen | AT årsprøve

Problemformulering
I dette AT- forløb vil vi kigge nærmere på Agent orange og Vietnam-krigen. Hvorfor Amerikanerne benyttede det kemiske stof Agent Orange under krigen. Hvilke konsekvenser det gav den Vietnamesiske befolkning.

Problemstilling:

- Hvorfor blev Agent Orange anvendt og hvilken effekt havde den på mennesket og miljøet under krigen
- Hvordan er Agent Orange kemisk opbygget og hvilken effekt har Agent Orange på levende organismer? (Herunder hvordan blev det brug under Vietnam krigen)
- Hvordan ser Vietnam ud i dag og hvorfor betyder det så meget for Amerikanerne at vinde krigen.

Indledning
Vietnam-krigen var den mest grusomme krig efter anden verdenskrig. Krigen foregik i årene 1961-1975, som også foregik imens den kolde krig foregik (1945-1990), hvilket kostede en masse menneskers liv. Der var adskillige årsager til opståen af vietnamkrigen, men den hovedsagelige årsag var på grund af syd og nord opdelingen i Vietnam, af politiske årsager. Det kapitalistiske USA brød sig ikke om det kommunistiske Nordvietnam, da de var bange for at de ville sprede det ud til resten af Asien. Er der et land i Asien der er kommunist, vil de resterende også falde i kommunismen mente USA. årsagen til at USA indblandede sig i krigen var at de så Nordvietnam som en trussel og ville derfor stoppe dem. USA anvendte deres egne metoder. De anvendte blandt andet det kemiske våben Agent Orange, som er utrolig giftigt for mennesker.

Uddrag
Grunden til at USA anvendte Agent orange under Vietnam Krigen var på grund af en amerikansk geopolitisk teori kaldet dominoeffekten. Konflikten mellem USA/Sydvietnam og Nordvietnam startede på grund af politiske uenigheder. Det kapitalistiske USA var bange for at Sydvietnam ville sprede kommunismen til resten af Asien, som amerikanerne kaldte for dominoeffekten. Ud Fra dominoteorien vil en kommunistisk stat nemt via en kædereaktion kunne sprede kommunismen ud til andre starter, hvor kæden så fortsætter og fortsætter.

Grunden til at det kaldes dominoeffekten er netop fordi det er sammen princip som i dominobrikker, de sættes på højkant i en lang række, hvor kædereaktionen starter så snart der bliver givet et lille skub til en første brik. For USA var dominoteorien en meget vigtig begrundelse til at deltage i Vietnam-krigen da det var meget vigtigt for dem. Da USA deltog i krigen, var det lidt svært for dem at finde deres fjender. Vietnam har endeløse jungler, hvilket Sydvietnameserne var gode til at benytte sig fornuftigt af. Sydvietnameserne skjulte sig virkelig godt i junglerne hvilket gjorde at deres fjender havde svært ved at finde dem. USA havde svært ved at finde fjende og besluttede derfor at skovene måtte væk på en eller anden måde.

USA startede en sprøjtnings kampagne kaldt Operation Ranch Hand som varede fra 1962 til 1971. Kampagnen producerede over 75 mio. liter plantegift som blev sprøjtet ud over Sydvietnam, af både helikopter, fly og lastvogne. Kampagnen fremstillede Agent orange som blev sprøjtet ud over Sydvietnams jungler for at udrydde junglerne. At sprøjte så meget plantegift ud over junglen gjorde at der ikke længere var skjulesteder for fjenden samt at vegetative områder omkring fjendens baser og kommunikationsruter og fjendens subsistens afgrøder var helt ødelagte.

Det samlede areal dækkede omkring 24 procent af det sydlige Vietnam. Som også inkluderer miljøet fordi tabet af træer og brugbart afgrøder har bremset udviklingen og ført til fattigdom og underernæring. På grund af tabet af afgrøder og dyrepopulationer står mange mennesker over for sult eller hjemløshed. Der var ikke kun tab af træer, planter og brugbare afgrøder, men også en masse tab af mennesker. Udover at have tabt alt dette er Agent Orange også skyld i en hel masse syge vietnameser. Agent Orange er skyld i sygdomme som: blødt væv, vævs-sarkom, Non-hodgkin lymfom, Neuralrørsdefekter, Prostatakræft og diabetes. I 2010 leverede U.S Department of Veterans Affairs 16,2 mia. Til kompensation til 1.095.473 Vietnam-æra veteraner.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu