USA engagement i Vietnam | Historie opgave

Indledning
USA var den største magt (økonomisk og militær) efter Anden Verdenskrig, og havde nu nemlig kun en fjende tilbage, som var kommunismen.

Lige siden afslutning af anden verdenskrig har USA været presset af kommunismens spredning, der har hærget sig overalt på kloden.

Det har ført til mange konflikter blandt de undertrykkende lande, som Vietnam, hvor landets ønske om total selvstændighed, blev til en af de vigtigste kampe for Den Kolde Krigs stormagter.

Indholdsfortegnelse
Indledning 3
Problemformulering 3
Redegørelse for hovedlinjer for USA engagement i Vietnam 3
Den Kolde Krig deler verden 3
Den Nationale Befrielsesfront (FNL) 3
USA øger sit engagement 4
Tet-offensiven 5
Kampen mod Vietnamkrigen 5
Analyse af kilder 5
Dwight D. Eisenhowers pressekonference 7. april 1954. 5
Brev fra Daniel Baileys 6
Brev fra Joseph E. Sintoni 6
Vurdering og perspektivering 7
Kilder i forhold til redegørelse 7
De amerikanske soldaters meninger i Vietnamkrigen 7
Den ideologiske styrings betydning for Vietnam 8
Konklusion 8
Litteraturliste 9

Uddrag
I begyndelsen af 1968 fik krigens nationer skiftet rolle under månenytåret (tet). Nu var det Nordvietnam og FNL der pressede USA og Sydvietnam, som ikke var forberedte på et bagholdsangreb.

FNL begyndte dermed at lave et angreb mod provinshovedstæderne, hvor 36 ud af 44 blev ramt foruden Saigon. I november 1968 blev Richard Nixon fra republikanerne valgt som præsident.

Nixon havde lovet, at USA ikke ville lade sig blive involveret i Vietnam, så han ville trække det amerikanske militær tilbage, men han skulle gøre det inden Nordvietnam vandt krigen, så USA stadig ville kunne vise sig som en af verdens stormagter.

Nixon og hans rådgiver Henry Kissinger prøvede at drage nytte af rivaliseringen mellem Kina og Sovjetunionen. I maj 1968 var Nordvietnam ved at lave fredsforhandling med USA i Paris, men det blev ikke til noget, så kampe i fortsatte i Sydvietnam.

---

I 1975 blev Nord- og Sydvietnam forenet under Nordvietnams kommunistiske styring.

Alle sydvietnameserne der havde kæmpet mod Nordvietnam og FNL blev forfulgt og ca. en mio. sydvietnameser flygtede fra deres land via fremmede skibe, som blev betragtet som bådflygtninge i de næste ti år efter krigens afslutning.

Kommunismen havde nu chance for at opnå sit højdepunkt, men åbenbart viste det sig at Dominoteorien tog fejl. Vietnam blev katastrofalt ramt på sin økonomi, hvor både kollektivisering og landbrugsproduktion slog fejl, hvilket forhindrede også den kommunistiske ekspansion, så kommunismen nåede aldrig ud til de andre sydøstasiatiske lande.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu