Vi skal tage Danmark og Dannebrog tilbage | Analyse | Pernille Skipper

Analyse af Pernille Skippers kronik: Vi skal tage Danmark og Dannebrog tilbage

Indledning
Friheden er ikke kun til danskere

En næsten tragikomisk kronik, om hvad det vil sige (ikke) at være en “rigtig dansker” og hvordan værdier som mangfoldighed og frihed bliver glemt i DF’s politiske diskurs

“Vi skal tage Danmark og Dannebrog tilbage” er skrevet af Pernille Skipper. Kronikken blev trykt i Jyllandsposten d. 4. oktober 2018. Kronikken er farvet af Pernille Skippers personlige og politiske holdninger til det dansk politiske parti Dansk Folkeparti (DF), som Pernille Skipper i øvrigt er meget uenig med rent politisk.

Dette gælder bl.a. deres udlændingepolitik og hvad det vil sige at være dansk såvel som menneske med basale rettigheder til frihed og ligeværdighed uanset etnicitet, race eller religiøs overbevisning, men også uanset om man er født med et dansk statsborgerskab.

Dette kommer derfor stærkt til udtryk som det kronikken handler om. Pernille Skipper er dansk politiker, medlem af folketinget og næstformand for Enhedslisten.

Herudover er hun uddannet indenfor Jura, har fungeret i mange henseender som politisk ordfører, socialordfører og ligestillingsordfører, og kan dermed betragtes som ekspert på det område som kronikken handler om, hvilket derfor giver hende en stærk etos.

Tekstens genre er kronik, og passer dermed fint til, at PS har en solid politisk karriere bag sig og dermed en relevant etos til at udtrykke sine politiske holdninger samt benytte avisen til at ramme en bredere del af befolkningen, der ikke allerede stemmer på hende, hvilket kan uddybes ift. JPs læserprofil, og dermed er med til at skabe en fin sammenhæng mellem afsender og modtager.

Uddrag
Videre i teksten udfoldes underordnede argumenter, der støtter op om hendes generelle perspektiv og tilhørende hovedpåstand. PS Påstår “De seneste årtier har Dansk Folkeparti skridt efter skridt forsøgt at overtage Dannebrog”(l XX), hvilket hun bakker op med belæg om, at Partiets logo er svøbt i dannebrog, at partiet bruger danske flag på plakater, og at DF’erne altid taler om, at vores land og nationalitet er truet.

Her angriber PS indirekte, at DF på patetisk vis forsøger at appellere til folket ved at spille på deres nationalfølelse, og påpeger således det vi kalder et argumentum ad populum som kendt indenfor retoriske argumenttyper.

For at gøre sproget spændende og artiklen mere underholdende at læse - anvender PS en række virkemidler. Besjæling som retorisk virkemiddel er f.eks. anvendt til ubevidst at vække en medfølelse hos læseren og dermed lettere overtale læseren til at dele holdning med PS.

Dog virker brugen af billedsprog flere steder en smule komisk eller tragikomisk, men dette kan godt have en medrivende effekt. Dette ses f.eks. i billedsproget med fokus på, at DF’s ‘misbrug’ af Dannebrog “nærmest må gøre Dannebrog utilpas”, hvorved Dannebrog pludselig kan føle “overgrebet”, som havde det sjæl og menneskelige følelser (l. 16).

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu