Danmark og Dannebrog tilbage | Analyse

Indledning
I denne aflevering har jeg fået til opgave at analysere kronikken “Vi skal tage Danmark og Dannebrog tilbage” som er udgivet af Jyllandsposten d. 3 okt. 2018, og er skrevet af Pernille Sskipper, som er politisk ordfører for Enhedslisten.

I kronikken skriver Sskipper om, hvordan hun føler, at Dansk Folkeparti tager patent på, hvordan man skal opføre- og føle sig dansk.

Hun mener, at der er visse uenigheder, der skaber uretfærdigheder ud fra mangfoldigheden , i forhold til, hvordan en med dansk etnicitet og en med anden etnisk baggrund har det i Danmark.

Uddrag
Nu vil jeg kigge lidt på hendes ordvalg. Hun har skrevet det i lav stil, det kan ses ved at det er let forståeligt, fordi hun ikke anvender fagudtryk eller fremmedsprog.

Hun bruger en del negativt-ladede ord som f.eks. tvangshåndtryksfest, undergravende og løsagtige .

Nu vil jeg se på hendes sproglige virkemidler. Pernille har brugt overdrivelse som f.eks. “Det er ikke nyt, at Dansk Folkeparti vil lave regler for, hvordan andre skal leve deres liv.

Det har igen og igen været en mærkesag for dem, at de vil tvinge svinekød på alle børns tallerkener i børnehaverne.” Hun bruger også sammenligninger, f.eks.

“De seneste årtier har Dansk Folkeparti skridt efter skridt forsøgt at overtage Dannebrog og som et andet reklamebureau forsøgt at associere dansk nationalfølelse med netop deres parti.”

Her sammenligner hun Dansk Folkeparti med et reklamebureau, der forsøger at associere dansk nationalfølelse med deres eget parti. Hun benytter også en enkelt modsætning:

“Partierne bag definerede det at være dansk som det modsatte af at have forældre eller bedsteforældre, der er født i ikke-vestlige lande.” Hun bruger Dannebrog som et symbol på de danske værdier.

Pernille bruger også metaforer som f.eks. “Partiets logo er svøbt i et dannebrog.” Det er en metafor eftersom at logoet ikke fysisk er svøbt i Dannebrog.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu