Ung og sårbar | Essay

Indledning
Ungdommen er noget, som alle skal igennem. Vil det eller ej. Det er overgangsfasen fra barn til voksen, og nok livets største rutsjebanetur.

Denne tid handler nemlig først og fremmest om at finde sig selv. Men det er langtfra altid at man elsker det man finder. Dette er et problem, som mange unge kæmper med.

Men hvor kan man så få anerkendelse og kærlig fra, hvis ikke fra sig selv? Det er her sociale grupper og fællesskaber kommer ind i billedet, ofte som en vej for unge ud af deres selvfortvivlelse.

Hvorfor dette er så essentielt og på hvilke måder vil denne artikel undersøge på baggrund af videouddragene fra serierne Skaterpigerne- Don’t give a fox og De perfekte piger fra TV3.

Uddrag
Dokumentaren understøtter også denne dynamik ved sin brug af filmiske virkemidler. Den gør hovedsageligt brug af to forskellige miljøer- den ene er selve skaterhallen, hvor pigernes klub holder til.

Her bliver der optaget direkte scener af pigerne der skater, samt interview med Sofie og en fælles samtale mellem pigerne om klubbens betydning. Dette miljø appellerer både til appelformerne Patos og Etos.

Patos ved, at vi bliver mere følelsesmæssigt involverede ved at se med vores egne øjne, hvordan pigerne bruger deres tid i klubben, og hvordan de er glade for at være der.

Det giver seeren en følelse af sympati, og gør det nemmere at sætte sig selv i pigernes sted. Samtidig appellerer det til etos, da vi kan se at pigerne mener det de siger, og at klubben virkelig er hvad den udgiver sig for.

Dette giver seeren mere tillid og en større åbenhed for at tage imod det pigerne siger. Det andet miljø er ikke direkte fysisk, men består derimod af private optagelser, som pigerne har optaget af hinanden indbyrdes og som ikke er relaterede til dokumentaren som sådan.

Dette gør igen brug af patos og etos, da man kan mærke pigernes glæde for hinanden, og at fællesskabet også rækker ind i deres privatliv.

Samtidig kan man se at de ikke blot spiller skuespil for kameraet. Lyset er i størstedelen af videoen meget farverigt og lyst, hvilket meget godt understøtter miljøet.

Dette er dog ikke tilfældet helt i starten af dokumentaren (fra begyndelsen til 0 min, 46 sek.), hvor lyset altså starter ud med at være meget mørkt og sort/hvidt.

Dette kan forklares som en form for udvikling som vi ser hen ad vejen i videoen. Man går som seer fra at have en formodning om at se nogle, som tidligere formuleret, ”underlige” unge i dystre omgivelser, til at blive positivt overrasket over deres sunde og gode relationer.

Til lyd er der brugt noget lidt up-beat rapmusik, som meget godt understreger skatermiljøet og den ”vilde” hobby og attitude pigerne udlever. Derudover er der meget voice-over.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu