Indledning
18-hunrede tallet var en tid hvor der var et stor gennembrud på hvordan mennesker så verden og deres medmennesker, der var en del kvindeundertrykkelse som folk langsomt begyndte at få øjnene op for, dette er noget novellen Støv af Olivia Levison nok har hjulpet med, denne novelle viser en kvindes syn på livet i 18-hunrede tallet og fortæller hvor hård denne undertrykkelse faktisk var fra en kvindes synsvinkel.

Optimer dit sprog - Læs vores guide og scor topkarakter

Uddrag
Teksten prøver at forklarer hvordan livet er for mennesket og fortælle om den forskel der er på en kvindes og en mands liv, hvilket var en stor forskel i den tid novellen er skrevet.

Novellen fortællertype er en jeg-fortæller og bliver beskrevet gennem en kvindes synsvinkel. Kvinden tænker meget over livets mening og på hvordan man lever sit liv i en cirkel som typisk går ud på den samme hverdag om og om igen.

Dette kan man se i sætningen ” Og til alle disse hoveder hører hænder, og hænderne holder et stykke tøj, fint og broderet hos nogle; laset og sort hos andre; men aftørreklud er det hos alle, og det, hovederne og hænderne bestille, er at tørre støvaf”.

Her mener hun at hænderne har kontrollen og at hovederne lytter på hænderne, så hoved fjerner sin opmærksomhed fra livet og derfor mister bevidstheden.

Kvinden tænker meget over hvordan hverdagen i livet kører i ring uden noget formål dette uddyber hun i denne sætning ”

Hver dag det samme arbejde; hver aften er man lige vidt. Man har tørt støvet af, og det har samlet sig igen; man har øst alle karrene fulde, og de er tømte igen”.

Her bruger hun to sammenligninger hvor hun mener at alt man sætter en start for i livet, har en slutning, og så er man lige vidt og kan starte forfra igen.