Sprogeksperter begraver ’negeren’ for altid | Analyse | Rikke A…

Indledning
I dag fylder ord og sproget meget i den daglige debat. Som verden udvikles, og tiden går, tillægges flere og flere ord en negativ betydning grundet den historiske fortid for ordet.

Det er som regel på grund af ordets sammenhæng med tidligere begivenheder, at ordet kan forstås krænkende af nogen.

Ordet ’neger’ hører for eksempel under den kategori af historisk betydningsfulde ord, som kan virke stødende.

Dette udtaler specialist i race og køn Rikke Andreassen i artiklen ”Sprogeksperter begraver ’negeren’ for altid” af Katja Sønder Tuxen.

Uddrag
Et eksempel, der underbygger dette perspektiv, er et ord som for eksempel ’bøsse’. Ordet ’bøsse’, som betyder homoseksuel, har gennem tiden haft mange forskellige ladninger.

For mens nogle homoseksuelle mænd identificerer sig selv som bøsse, kan de samtidig føle sig angrebet, hvis de af andre defineres som ’bøsse’ i en negativ kontekst.

De fleste unge heteroseksuelle drenge vil højst sandsynligt også tage det negativt, hvis de blev kaldt ’bøsse’. Dette ord kan altså både være et skældsord samt en helt neutral betegnelse for en homoseksuel person.

I dette tilfælde er der mange faktorer, der spiller ind. Både intentionen bag ytringen, konteksten, forholdet mellem modtager og afsender samt modtagerens tolkning har en effekt af forståelsen af ytringen.

Spørgsmålet er så, om det er okay at sige ord som for eksempel ’bøsse’ og ’neger’, så længe at hensigten ikke er at træde nogen over tæerne men at sige det

fordi det er det ord, man er vokset op med at bruge om henholdsvis homoseksuelle og sorte mennesker.

For man kunne også anlægge den holdning, at man ikke kan kalde hensigten ”god”, hvis man fra start af ved, at ens udtalelse sandsynligvis kan komme til at såre nogen.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu