Soulmusikken og de sortes kamp for lige rettigheder | SRO

Indledning
I USA er man i dag et langt skridt længere ift. lige rettigheder for hhv. sorte og hvide mennesker end man var for godt 60-70 år siden.

Dette tager sit udgangspunkt i at sorte og hvide er ligeværdige, hvilket betyder at de skal have samme muligheder, vilkår og ikke mindst rettigheder.

Det er dog ikke mange år siden at det stod anderledes til end det gør i dag, og vi må indse at vi stadig i 2021 endnu ikke har opnået fuldstændig ligestilling i USA.

Derfor er emnet ligestilling og lige rettigheder for sorte såvel som hvide stadig yderst relevant i nutiden.

I opgaven undersøges der hvilken indflydelse borgerrettighedsbevægelsen havde på samtidens soulmusik og vice versa. For at besvare dette redegøres der for borgerrettighedsbevægelsen i perioden ca. 1950-1970.

Derudover foretages der en bluesharmonisk analyse af Aretha Franklins ”Respect” med senere fokus på hvilken indflydelse denne og soulmusikken generelt havde på borgerrettighedsbevægelsen.

Til sidst diskuteres den egentlige problemstilling om borgerrettighedsbevægelsen egentlig havde indflydelse på samtidens soulmusik og omvendt.

Indholdsfortegnelse
Resume: 2
Indledning: 4
Metode: 4
Kampen for lige rettigheder i perioden ca. 1950 – 1970. 5
Aretha Franklin: ”Respect” 6
Forholdet mellem de sorte amerikaneres kamp for lighed og samtidens soulmusik: 11
Konklusion: 12
Kildeliste: 13

Uddrag
De sortes kamp for lige rettigheder i perioden ca. 1950 - 1970 var en af de mest indflydelsesrige og gennemgribende kampe i 1900-tallets USA.

Den amerikanske borgerrettighedsbevægelse med ledere som bl.a. Martin Luther King i spidsen tog for alvor kampen om lige rettigheder op i USA.

Med massedemonstrationer og andre ikkevoldelige tiltag krævede de sorte lige muligheder og lige rettigheder for alle .

Starten på borgerrettighedsbevægelsen er svær at definere, men et godt bud er den 26. juli 1948 da præsident Truman udstedte en ordre om at ende segregation i de væbnede styrker dvs. politi, militær etc.

Borgerrettighedsbevægelsen er en fælles betegnelse for de mange forskellige organisationer, forbund og enkelte personer, som kæmpede for afroamerikanerenes rettigheder.

Bevægelsens mål var at få de samme borgerrettigheder for de sorte amerikanere, som hvide amerikanere havde .

Alle borgerrettighedsbevægelsens aktioner var ikkevoldelige, og Martin Luther King prædikede om kærlighed og samfølelse foran de hvide undertrykkere.

Et budskab der var med til at skabe sympati for de sorte amerikaneres sag i andre dele af landets befolkning.

Den vold, der fulgte som konsekvens af aktionerne og demonstrationerne, blev primært udført af hvide borgerrettighedsmodstandere.

Volden blev til gengæld også mere og mere voldsom, i takt med at aktionerne og demonstrationerne blev forøget .

En af de vigtigste datoer under borgerrettighedsbevægelsen var den 1. december 1955, da den afroamerikanske kvinde Rosa Parks nægtede at flytte sig fra sit bussæde til fordel for en hvid mand.

Denne aktion resulterede i en busstrejke organiseret af de sorte i Montgomery, Alabama hvor hændelsen havde fundet sted . Efter at sagen blev bragt til højesteretten blev diskriminationen i busserne bragt til ende.

Som følge af dette blev en instruks om buskørslens genoptagelse udsendt til den sorte befolkning. I denne var der 17 punkter om hvordan buskørslen skulle forløbe og om hvordan de sorte skulle opføre sig. Et af punkterne lød:

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu