Komparativanalyse af digtene: ”Lige før lukketid” og ”Digtoplæsning i ghettoen”

Indledning
Det er tydeligt, at Danmark ikke kun udgøres af et samfund, men af flere små kulturgrupper. I Danmark findes der et mainstream samfund, der betegnes som den ”almene kulturgruppe”. Men der findes mange andre grupper, som enten er højere eller lavere stillet ift. mainstreamsamfundet.

Det er med til at skabe identitetskriser at man ikke ved hvad man tilhører, og hvor man føler sig tilpas. Dette er tilfældet i Yahya Hassans digte ”Lige før lukketid” (2013) og ”Digtoplæsning i ghettoen” (2019). Disse beskriver opvæksten og livet i ghettoen, medfører frygt og angst i fremtiden. Man føler sig ikke tilpas i sådan et miljø og man søger den gruppe i samfundet, man tilhører.

Uddrag
Ses der på digtets form, så er der kun en strofe med 24 verslinjer, som alle varierer i længde og indhold ift. om det beskriver en følelse, tanke eller oplevelse hos jeget. Hertil er alle ord skrevet i versaler, hvilket giver et meget aggressivt, men også et udtryksfuldt, indtryk af digtet, og man har dertil også det indtryk af at forfatteren har en pointe, som der ønskes fremført for læseren.

Herudover er digtets stil præget af ekspressionistiske træk, hvilket kan ses i digtet, når man hører jegets subjektive mening og når virkeligheden bliver beskrevet.

Hertil er der en brug af meget voldsomme og stærke typografiske virkemidler, som ses i versalerne men også i digtets brug af billedsprog, som bl.a.: ” OG SNART LEDTE HAN I SKUFFEN EFTER INSTRUMENTER” og ”UD PÅ PARKERINGSPLADSEN, HVOR HVER ANDEN BIL MANGLEDE NUMMEPLADER”.

Herved får læseren et visuelt syn på miljøet og dets samfundskultur. Digtets ordvalg er knyttet til et semantisk felt, hvor omdrejningspunktet er ghettoen og dens miljø, som præger dette parallelsamfund.

Dette ses bl.a. i digterens valg af ord som: ”BETON”, ”BLOK”, ”STJAL”, MANGLEDE NUMMERPLADER” og ” PALÆSTINAKLISTERMÆRKET”. Alle disse ord er på en eller anden vis relateret til ghettoen og dens miljø. De ord beskriver ghettoen i fysisk tilstand, med det man forventer at se i ghettoen, som her er betonboliger eller ”blokke”, samt de mennesker der bor her.

Dette kommer til udtryk i: ” ÅBNEDE DØREN, MED PALÆSTINAKLISTERMÆRKET PÅ” og man forventer, at det er mennesker af en anden etnisk baggrund end dansk grundet ” PALÆSTINAKLISTERMÆRKET”. Dertil bliver man præsenteret for det ”usynlige” miljø, som er til stede i sådan et samfund.

Det bagvedliggende kommer til udtryk, når digtet berører emner som kriminalitet, med biler der mangler nummerplader, og når der bliver stjålet.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her