Indholdsfortegnelse
NAJA MARIE AIDT
RESUME
GENRETRÆK
KOMPOSITION
FORTÆLLER
PERSONER
TID OG STED
BEGIVENHED
FORTOLKNING OG PERSPEKTIVERING
EGEN MENING

Uddrag
NAJA MARIE AIDT
Novellen “Søndag” er skrevet af Naja Marie Aidt. Naja er en dansk digter og forfatter, hun har skrevet digte

noveller, sange, børnebøger og manuskript til filmen “Strings”. “Søndag” er en del af novelle samlingen Bavian der blev udgivet i 2006.

I novelle samlingen ligger Naja vægt på de svære ting i livet så som utroskab, sygdom, død, vold og seksualitet. Naja siger at hun har valgt navnet “Bavian” da det er et paraplyord. Det er på én gang komisk og hårdt.

RESUME
Novellen “søndag” forgår en sensommerdag i september, hvor vi følger det tidligere ægtepar Iben og Peter på en helt normal fridag.

Iben og Peter har været skilt i 7 år og har sammen to piger. Udover det finder to småbørn sted i historien, en dreng og en pige.

Peter og Iben er på besøg hos kamilla, som er Peters søster. Familen er samlet hos Kamilla til et familie arrangement. Peter, Iben og de små børn går en tur til bageren for at hente kage.

Uheldigvis har bageren lukket. Heldigvis har tanken i den anden ende af byen åbent, så turen bliver forlænget.

På vej til tanken stopper de ved pølsevognen der bringer minder fra gamle dage frem. Da de kommer tilbage til Kamilla spiser hele familien kage og kamilla nævner skilsmissen for første gang i novellen.

GENRETRÆK
“Søndag” er en novelle og det ved vi fordi historien ikke strækker sig over en lang periode og det meget enkelte handlingsforløb.

Det er kun en begivenhed der bliver fortalt om. Teksten er skrevet som et isbjerg, man ser kun toppen. Der bliver kun fortalt om overfladen og ved at læse mellem linjerne må man selv tolke sig frem til helheden af historien.

Man er næsten som en detektiv der prøver at få det hele til at hænge sammen. Der er heller intet dybdegående kendskab til de enkelte personer. Vi får kun navnene på få af personerne og så står resten til læseren selv at finde ud af.

Jeg er sikker på at forfatteren har gjort det med vilje. Hun vil sætte tankerne igang på os og lade os fortolke historien som vi læser den.