Skylappjenta | Analyserende artikel | Iram Haq | 12 i Karakter

Indledning
Der er mange valg, man skal træffe som ungt menneske i dag; hvilken uddannelse skal man vælge? Hvor skal man bo? Hvem vil man dele sit liv med?

Og mange, mange andre valg. For nogen unge mennesker er dette kompliceret af at de har en anden etnisk baggrund og skal navigere både i en vestlig kultur, hvor næsten alt er frit og en etnisk kultur, hvor de fleste valg er truffet på forhånd.

Netop disse temaer tager Iram Haq op i sin kortfilm Skylappjenta fra 2009, der handler om en ung kvinde der sendes ud i skoven af sin mor for at bringe Naanbrød og tikkimasala til sin syge bedstemor.

Uddrag
Bag skyklappernes trygge beskyttelse ser modtageren farer såsom umoralsk opførsel med alkohol, stegt pattegris og homoseksualitet.

Disse farer er fremstillet i mørke og grumme toner. Da hun træder udenfor stien og plukker en blomst, bliver der i det eksakte sekund blomsten plukkes, dunkle toner der også indikerer fare, og her kan der samtidig inddrages brugen af underlægningsmusik der ligeså er dyster og angiver at der er noget på færde.

Her dukker der øjeblikkeligt en såkaldt Respekt Taxa op der er i mørke nuancer, og taxachaufføren er ligeså portrætteret som mørk, listig og skummel.

Han fortæller, at det er et farligt sted, og at hun går alt for langsomt forbi. Gennemgående i kortfilmen, holder taxachaufføren øje med skylappjenta og kan anses for modstanderen til skylappjenta, da han gør alt for at Skylappjenta skal makke ret og følge den pakistanske kultur.

Han fratager hende muligheden for at vælge frit, og sørger for at vise at der er konsekvenser for hendes handlinger – så da hun træder væk fra stien, som hun ikke måtte efter moderens instruks, er taxachaufføren der med det samme for at udtrykke indirekte at hendes valg kontrolleres nøje.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu