Skrubtudsen | Analyse

Indledning
H.C. Andersens eventyr er meget fabelagtige, budskabende i hans eventyre kan man altid let relatere til virkelighed lige meget hvem man er. H.C. Andersens eventyr ”Skrubtudsen” er et kunsteventyr skrevet i romantikken i 1866, H.C. Andersen har ville sætte fokus på nogen budskaber med denne tekst, som jeg ville komme ind på i min analyse.

Eventyret handler om en flok skrubtudser og frøer som bor nede i en brønd. Den skrubtudse vi følger, ville gerne ud og se hele verden, den vil så gerne se verden at den til sidst hopper i vandspanden da den bliver hejst op.

Da skrubtudsen kommer op af brønden, oplever den verden, den møder en masse dyr på dens rejse. Skrubtudsen ender med at blive spist af en stork, da den hopper ind i næbet på den fordi den vil flyve med til Egypten.

I min analyse vil jeg analysere Skrubtudsen og dens budskaber, jeg vil fortage en fortolkning af teksten og til sidst perspektivere den til romantikken.

Uddrag
Skrubtudsen er kronologisk, og kan deles op i 3 afsnit, som er et kendetegn for et eventyr. Første afsnit er indledningen af fortælleren samt præsentation af miljø og personer, ”Brønden var dyb” – side 1. ”Der boede en Familie af skrubtudseslægten” – side 1.

Andet afsnit er hvor skrubtudsen kommer ud af brønden og rejser rundt i verden.

Tredje og sidste afsnit er hvor fortælleren afslutter teksten, giver en kommentar omkring teksten, og skriver en kort konklusion af teksten. ”ja, det er rigtignok næsten alt for eventyrligt, og dog er det sandt; du kan gerne spørge naturforskeren, han må indrømme det; og du selv ved det også, for du har set det.” – side 6.

Teksten bliver fortalt af en 3-persons personel fortæller. Hovedpersonen i eventyret er skrubtudsen. Skrubtudsen er meget nysgerrig og modig, da den hoppe op i spanden som mange af de andre tudser ikke tør.

Man finder hurtigt ud af skrubtudsen er meget nysgerrig da de i eventyret skriver, ”Den havde sådan en lyst til at komme op ved brøndkanten og se ud; den følte sådan en længsel efter det grønne deroppe” – side 2.

Vi finder også ud af at skrubtudsen altid føler trang til noget bedre end den allerede har, ”"Nu rejser jeg videre!" sagde den lille skrubtudse; den følte altid trang til noget bedre.” – side 3. Ud fra disse citater kan vi altså konkludere at skrubtudsen er meget nysgerrig, og altid vil videre på eventyr.

Eventyret begynder med at denne skrubtudse lever nede i sin brønd, men gerne ville op af den, som den også kommer op af. Da tudsen er kommet op af brønden, ville den dog endnu længere op, da den kan se solen, tror den at det er et hul, og at den er nede i en større brønd. Til sidst kommer tudsen længere op, da de hopper ind i munden på en stork, og man kan sige at den fløj op til gud.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu