Indledning
Novellen “Saksen” skrevet af Annemette Kure Andersen er en traditionel tredelt opbygning, som starter hjemme i en lejlighed, flytter ud til bylivet og hjem tilbage til lejligheden. Den tredelte opbygning kan vi nærmest bruge det samme udtryk som “hjem-ude-hjem”, hvilket også passer godt i saksen.

Vi starter hjemme i en lejlighed hos en ung studerende. Allerede den første sætning, får os til at undre os omkring noget, og sætter tanker i gang.

Denne røde klistret substans på radiatoren har en undrende effekt på os. Vi hører ikke andet om det, end at det sikkert bare er noget helt naturligt som ost, maling, skocreme eller noget helt fjerde.

Selvom han prøver hårdt, så kan han ikke komme i tanke om hvad det kan være. Vi får intet yderligere interessant information omkring hvad der sker i lejligheden, ud over den tomme cigaretpakke som snart skal være fyldt op igen.

Optimer dit sprog - Læs vores guide og scor topkarakter

Uddrag
Drengen/den unge mand, har ikke fundet en plads i samfundet til ham. Han prøver meget at finde denne plads, ved blandt andet at droppe ud af gymnasiet, været en del af hjemmeværnet og går nu på hf, uden sikkerhed for at vide hvornår han dropper ud.

Jeg vil skyde på han er midt i tyverne siden han bor i lejlighed, og nu har været igennem så mange uddannelser.

Han er en meget egocentreret. Hvilket man kan se når han kommer kørende på skateboard, og føler at børnene som han kører forbi, kigger sejt på ham, mens forældrene tit skælder ud på ham. Han er ikke en person som svømmer i penge, for han har knap nok penge til cigaretter. Vi ved ikke om han har et job, men han får sin SU.

Der er brug af en meget klar jeg-fortæller. Vi er kun inde i hovedet på den unge mand, og får kun følelser fra ham af.

Fortælleren virker ikke 100% pålidelig, i det med at han opfatter sig selv som han gør. Hvis vi ser ham udefra, vil han nok mere være en taber som ikke har så mange venner, eller er specielt populær samt lidt kikset. Det har den unge mand bare ikke anerkendt, og ser sig som en helt anden person.