Reflekterende Essay – Er du min helt?

Uddrag
Hverdagens helte, superhelte og krigshelte – vores forestillinger om helte er uendelig bred og udefinerbar. For mig er helten en redder. Helten putter andres behov over sit eget, og heltens opgave er udelukkende for de andres bedste og ikke sit eget.

Mennesket som man sætter sin lid til i nødens time er ikke at finde overalt – og dog er et af menneskeartens ældste behov, behovet for heltedyrkelse hvilket ses i myten om den store græske helt Odysseus. Men hvem er nutidens helte? Er det dig? Det eneste definitive er at nutidens helte ikke er af samme format som de græske sagnhelte.

En leder bragt i Politiken d.17 december 2015, med titlen ’’Magiens lyssværd’’, argumenterede for at nutidens verden er helteforladt.

Vores sagnhelte er forsvundet, og vores superhelte er fiktive – men burde heltedyrkelsen så ikke være uddød sammen med datidens helte? Eller er inspirationskilden blot blevet flyttet over på dagligdagens helte, som udfører de små goder? I digtet ’’Noget om helte’’ skrevet af Halfdan Rasmussen er helteforestillingen nemlig en helt anden end den stereotypiske helt med kappe.

Men er heltedyrkelsen en nødvendighed – eller blot en naiv vane som vi mennesker har tilvænnet os?

Få adgang til hele opgaven