Indledning
For nogle uger siden flød de sociale medier over med et tæmmelig langt opslag som Fie Laursen havde postet på instagram om at hun gerne vil begå selvmord og hvorfor.

Der blev bombarderet med artikler og kommentarer fra de sociale medier, der var endda YouTube stjerner som havde lavet reaktions videoer på det.

For at være helt ærlig så læste jeg ikke selv opslaget for jeg føler mig ikke rigtig tilpas med at læse sådan nogle ting.

Uddrag
Men på den anden side er jeg ikke enig med hende i at unge ikke tør dyrke forskellige og fascinerende sider af sig selv.

Her kan man tage Fie Laursen som et eksempel. Hun er netop et moderne internet fænomen, som også har været med i reality programmer og andre tv-programmer og i høj grad bruger de sociale medier til selviscenesættelse.

På den ene side er det lidt overfladisk det hun laver, og det virker som om at hun bare gør det for at tjene penge i det hun har mange sponsorer der understøtter hende, for at markedsføre deres produkter.

På den måde kan hun godt virke lidt falsk, fordi hun er bevidst om sin selviscenesættelse. På den anden side virker det ikke som om hun skammer sig over at vise mange forskellige sider af sin personlighed.

Først har vi set hende som en meget glad, sjov og loyal pige i hendes youtube-videoer, men senere har vi set hende trist og deprimeret og på vej til at begå selvmord.

På den måde viser hun mange sider af sig selv og er mega ærlig. For dette er ikke bare et medie stunt, for hun var virkelig ved at begå selvmord.

Det får mig til at tænke på om man kan være ærlig i cyberspace? Kan man tro på det, man læser og hører? Er de oprigtige med en?

Som sagt er Fie Laursen meget ærlig, når hun taler om sit selvmord forsøg, men hun er nok også en lidt speciel person.

De fleste mennesker vil nok ikke vise deres problemer til sociale medier, men vil nok lave en slags ”frontstage”, så følgerne ikke ved hvordan de rigtig har det.

Den kendte sociolog Erving Goffman snakker om begreberne frontstage og backstage, hvor frontstage er det selvbillede man vil vise sine følgere på de sociale medier, og hvor backstage er det man ikke vil vise om sig selv og holder det tilbage.

Spørgsmålet er så om sådan en identitet er en simplificeret version af en selv?