R | Analyse | Michael Noer

Indledning
Konflikten mellem brune og hvide har i lang tid været i stort fokus i Danmark. Dette er blevet et stort politisk synspunkt, og der er blevet bragt meget fokus på undertrykkelse af indvandrere.

Der er skabt stor kritik af det danske fængselsvæsen i denne sammenhæng, samt forskelsbehandling i sammenhæng med fængselsdomme.

Begge disse problemer bliver der skabt fokus på i filmen ”R”. Denne omhandler Rune og Rashid der står overfor et kulturmøde mellem to grupperinger fra henholdsvis indvandrere og hvide.

I analysen vil der blive lavet to analyser samt til slut en tolkning og en perspektivering til filmen Shorta.

Uddrag
Habitus er ikke det eneste man kan sammenligne disse to grupperinger på, for hvis vi udover dette kigger på de to grupperinger, eller bare indsatte i det hele taget, fremstår de med relativt lav kulturel kapital.

For selvom nogle af de indsatte er ældre, er størstedelen yngre end 40. Deres tid i fængsel fratager selvfølgelig deres tid for at kunne tage en uddannelse.

Dette er for slet ikke at snakke om hvorfor de er kommet i fængsel i første omgang. Hvis vi kigger på hierarkierne i henholdsvis den hvide og brune gruppering, ser disses også meget ens ud.

På toppen af begge grupperinger har vi en rockerboss, i vores tilfælde er det Bazhir på den brune side, og Carsten (også omtalt som ”Den Gamle”) på den hvide.

Under dem har begge sider også en specifik karakter, som her bliver brugt som ”musklerne”, ”Mureren” på den hvide side, og ”Albaneren” på den brune.

Under disse er der selvfølgelig nogle medløbere, og hvad end der er lavere rangeret. I bunden er der dog vel at mærke henholdsvis Rashid og Rune.

Dette giver nok information til at vi nu kan indsætte vores karakterer i en velbegrundet aktantmodel. Subjekt i filmen er både Rune og Rashid, eller ”R”, de er begge kommet ind og sidde for nyligt, og gør begge deres gode pligter.

De begge arbejder for fængslet i køkkenet, hvilket er med til at skabe god morale hos vagterne. Rune får sågar et job som rengøring oveni hatten.

Dette gør begge for at gøre deres fængselsdom kortere eller i hvert fald nemmere. Deres objekt er altså at overstå deres fængselsdom, og hurtigt komme tilbage til livet på den anden side af murene.

Så nemt er det dog ikke for vores subjekt, og de oplever hurtigt begge modstand i form af grupperingen på deres gang.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu