Indledning
I 1881 udgav J.P Jacobsen novellen Pesten i Bergamo. J. P Jacobsen, var en dansk forfatter, der for alvor satte gang i sin karriere i 1872

da han debuterede med værket Mogens , under det moderne gennembrud, og han har herefter haft en stor betydning i skiftet til modernismen.

Novellen er skrevet og udgivet under det moderne gennembrud, men har intet men selve tidsperioden at gøre.

Novellen er fiktion og omhandler en krise, hvilket på ingen måde indfinder sig under de temaer der var oppe i det moderne gennembrug. Her så man ellers på kønsroller, familieforhold og demokrati.

Uddrag
Da menneskemængden har bevæget sig ind i byens kirke, tager slagteren hans forklæde af og binder det i stedet om halsen, som en kåbe der hænger ned ad hans ryg.

Her stiller han sig op og holder en messe med de vildeste og vanvittigste ord. Han vendte bagdelen til alteret og ringede med klokken

som en narrebjælde og slog hjul om sig med røgelseskarret, hvilket direkte var en enorm krænkelse overfor gud og alle andre troende i kirken, hvilke stort set udgjorde hele den tilkommende folkemængde.

Slagteren har højest sandsynligt været beruset i dette moment. Her viser slagteren meget tydeligt hans og resten af Bergamos indbyggeres holdning til gud.

Deres holdning til, at den tilkommende folkemængde er kommet hele denne vej, for blot at bede til en der ikke vil/kan hjælpe dem. Da dette er en enorm ydmygelse

overfor troende mennesker og en krænkelse af deres tro, laver det automatisk en fjendtlig konflikt mellem disse to folkefærd.

Efter denne enorme ydmygelse vælger de tilkommende, alle at lægge sig ned og bede, mens piskesmæld strømmer over deres bare hud.

Pludselig rejser en af de fremmede sig op. Det var en munk, bleg som et lagen , hans sorte øjne glødede som kul, der var ved at slukkes.

Han hævede sine magrer arme og talte. Talte om helvede, hvordan det var. Talte om guds søn, Jesus

hvordan han ikke eksisterer og at intet forbinder os med gud, men også hvordan man stadig vil blive straffet for alle ens synder.

Det var intenst. I krogene hørtes hulken, og en angst spredte sig i rummet . Med disse ord forlod de kirken og drog atter væk fra Bergamo.

Dette synspunkt er enormt atypisk for en munk, da en munk dedikerer hele sit liv til at leve det religiøse liv. Her har vi med en munk at gøre der ikke står inde for gud og for at gud altid vil frelse os

men derimod taler han om hvordan vi skal stå på egne ben og tage ansvar for vore egne handlinger. Vi skal klare os selv og ikke gå og vente på at gud frelser os.