Pant i forbrugerforhold | Erhvervsret

Indholdsfortegnelse
1. Redegør for pantformerne.
2. Forklar hvorfor der skal foretages sikringsakter samt hvilke sikringsakter, der skal anvendes.

Giv et begrundet løsningsforslag ved hjælp af juridisk metode.
1. Fastlæg det juridiske område (overordnet tema)
2. Hvem er parterne? (forbruger – Handelskøb)
3. Hvad er det juridiske problem? (en formulering)
4. Hvilke regler skal anvendes? (love, bekendtgørelser – retskilder)
5. Hvordan skal reglerne forstås og anvendes? (redegør for teori)
6. Hvad er løsningen på baggrund af teorien? (på dansk)
7. Begrundelse for løsningen! (paragraffer og regler)

Uddrag
Lund, der er en mand på 25 år, vil gerne ombygge sin murede carport, der skal indeholde nyt køkken i en åben forbindelse til spisestue og et TV-hjørne.

Lund, der arbejder som handicaphjælper på en større institution, er uddannet tømrer, så han kan selv lave det meste, men han skal låne 250.000 kr. i banken til køb af materialer, køkkenelementer mv. Og han drømmer også om at købe en ny stor fladskærm.

Lunds bank er ikke afvisende, da Lund har en fornuftig økonomi, men banken kræver, at der stilles sikkerhed. Lund oplyser, at han har flere aktiver, der kan pantsættes.

Lund ejer bl.a. en ældre Porsche Cabriolet, en jernskulptur lavet af Robert Jakobsen samt et guldarmbånd, han har arvet efter sin farmor, der har skrevet i sit testamente, at hun ønskede, at armbåndet skulle gives til Lunds kone, når og hvis han gifter sig. Banken og Lund aftaler, at banken skal have pant i skulpturen og armbåndet.

Lund leder samtidig efter en fladskærm på nettet, og han finder et lækkert B&O Tv. Det er dog ret dyrt, så han kan ikke betale kontant.

Sælger, der hedder Hald, er netop blevet skilt, vil alligevel gerne sælge, men han vil have pant som sikkerhed for betalingen. Han vil have pant i både Tv'et og i Porschen, da de aftaler en ret lang kredittid. Lund får straks tv'et med hjem.

Porschen udleveres til Hald, og det aftales, at bilen skal placeres i en aflåst garage hos Hald.

Et år senere sidder Lund i sit nye køkken og læser sin post. En mail fra banken oplyser, at den er nødt til at opsige lånet og vil anmode fogeden om hjælp til at få de pantsatte aktiver solgt på tvangsauktion. Begrundelsen er, at Lund gennem længere tid ikke har overholdt sine afdragsbetalinger.

Årsagen hertil er, at Lund har været sygemeldt i over et halvt år og har foretaget et par ufornuftige investeringer, der har medført tab.

Lund skriver til banken, at han ikke mener, armbåndet kan sælges, selvom banken har armbåndet liggende i en bankboks. Armbåndet skal jo ifølge testamentet overdrages til hans kone, og Lund var blevet gift for otte måneder siden. Skulpturen havde Lund haft stående i sin stue.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her