Indledning
Ikke særlig mange mennesker ved, om de engang har tilhørt en særlig slægt. I nutidens nordiske lande har det i dag stort set heller ikke nogen betydning. Man har måske hørt lidt om sine oldeforældre gennem sine bedsteforældre, men mere ved man faktisk ikke.

Det skyldes nok, at slægtens og ærens betydning hen over tiden har mistet sin vigtighed. Men sådan var det ikke dengang, hvor sagaen om Gunløg Ormstunge, som menes at stamme fra slutningen af 1300-tallet, fandt sted.

Uddrag
Historien om Gunløg Ormstunge er en islændinge-saga. Den omhandler betydningsfulde personer, slægtsforhold og konflikter som er typisk for genren. Hovedpersonen, Gunløg Ormstunge, søn af Illuge den sorte, er sagaens helt.

Gunløg forelsker sig tidligt i historien i Helga den fagre, som er datter af Thorstien Egilssøn. Thorstein er den første person, vi bliver introduceret til i sagaen. Som det første fortælles der om Thorstiens slægt: ”Thorstein hed en Mand. Han var søn af Egil Skallagrimssøn; hans moder hed Asgerd Bjørnsdatter.” (s.1 l.1).

Det er et typisk genretræk, at de vigtige personer bliver præsenteret ved at deres slægt bliver remset op. På den måde for vi indsigt i deres status. Først bagefter får vi en karakteristik af Thorstein, hvor vi hører, at han var en stor, rig høvding, klog, besindig og mådeholdende.

Thorsteins status bekræftes også, da et handelsskib ankommer til borgefjord: ”Thorstien Bonde red ned til skibet; han plejede at bestemme priserne på Købstævnet, og sådan blev det også her.” (s.1 ll. 21-22).