Opgavebeskrivelse
I skal skrive 4 sider med analyse af Ukraine-konflikten. Det skal være en "diskussion af årsagerne til Ukraine-konflikten", I må gerne selv lave en mere specifik problemformulering (hvis I vil). Diskussionen inddrager den bilagssamling om Ukraine der ligger i OneNote plus hvad I har lært på klassen. I skal anvende mindst to af de fire IP tilgange (Realisme, Idealisme, Marxisme, Historisk tilgang) i jeres forsøg på at forklare konflikten.
Indledning
For at forstå Ukraine-konflikten er man nødsaget til, at godtgøre konteksten omkring konflikten; hvad ligger der bag Ukraine-konflikten? Herefter er det således muligt at diskutere årsager til, hvorfor Rusland annekterede halvøen Krim. Konflikten tog fart, da Ukraine i slutningen af 2013, under lederskab af præsidenten Viktor Janukovitj droppede associeringsaftalen med EU. Det kulminerede i store demonstrationer i hovedstaden Kijev. Rusland og de prorussiske separatister meldte sig på banen, da de påbegyndte et spil om magten på halvøen Krim, hvor endnu demonstrationer fandt sted. Herefter annekterede Rusland krim, som ikke var anerkendt af vesten herunder USA og EU.
Uddrag
Den realistiske skole fokuserer grundlæggende på, at internationale relationer er konfliktfyldt og ultimativ kulminerer i krig. Der forekommer såvel magtforhold mellem stater, hvorved de enkelte stater skal sikre egen overlevelse. Realismen fokuserer ligeledes på, at det internationale system forekommer anarkisk, og at ingen organisation besidder autoritet over staterne. I konteksten omkring Ukraine-konflikten ses realismen indledningsvis ved, at Ruslands sortehavsflåde ligger på halvøen Krim i byen Sevastopol. Sortehavsflåden er Ruslands tredjestørste flåde, og er strategisk afgørende for at realisere Ruslands supermagt ambitioner.
Havnen beskytter ligeledes Ruslands interesser i regionen - og langt ud i middelhavet. Sevastopol er altså afgørende for, at Rusland skaber det brud på magtbalancen, der styrker dem i det internationale samfund. Endvidere finder Rusland en interesse ved, at det internationale samfund igen bevæger sig mod et bipolært system, hvor to ligesindede stormagter besidder lige stor magt og derfor holder hinanden i skak. Netop det system var gældende under den kolde krig, hvor USSR og USA begge var stormagter i det internationale samfund.