Konflikten mellem to forskellige ideologier | DHO

Indledning
Nordkorea er kendt som verdens mest lukkede land og det med rette. Det er ikke meget man konkret ved om landet, og de fleste informationer er offentliggjort af afhoppere fra Nordkorea, eller journalister, der har været i landet under dække som turister. Landet er, som følge af våbenstilstandsaftalen efter Koreakrigen, afgrænset fra Sydkorea ved den 38. breddegrad.

Der stilles spørgsmålet om, hvordan USA og Sovjetunionen har påvirket Syd- og Nordkorea under Koreakrigen og hvorfor Nordkorea i slutningen blev så afgrænset. Målet med opgaven er at undersøge årsagerne til Koreakrigens opståen og hvordan udviklingen var, med fokus på konflikten mellem supermagterne USA og Sovjetunionen. Der redegøres først for den Kolde Krig, hvori Koreakrigen kan ses som et klimaks i begivenhederne. Desuden ønskes der at redegøres for supermagternes kamp og deres ideologier. Herefter analyseres Krigsudbruddet i året 1950. Der benyttes tre kilder fra repræsentanter af USA og Sovjetunionen dvs. Truman, som var præsident af De Forenede Nationer og Sovjetunionens regering. Til sidst vurderes hvor Nordkorea står i dag med hjælp fra synspunktet af en sydkoreansk person, og om Sovjetunionen og USA er skyld i den nuværende situation i Nordkorea.

Indholdsfortegnelse
Indledning 2
Redegørelse 2
Den Kolde Krig og dens start i året 1947 2
Trumandoktrinen 3
Supermagternes ideologier 3
Analyse 4
Supermagternes forhold til Korea fra året 1945 4
Vurdering 7
Hvordan ses der på Nordkorea i dag. Er Sovjetunionen og USA skyld i Nordkoreas nuværende situation? 7
Konklusion 9
Litteraturliste 10

Uddrag
Den samme dag, hvor Truman holdt sin tale til folket, skete der den næste udvikling i forhold til Koreakrigen. Den amerikansk regering sendte et telegram til Sovjetunionens leder Stalin. Telegrammet anses som et officielt dokument, der blev sendt af USA´s regering. Henvendelsen er en førstehåndskilde, da regeringen selv har skrevet den og er dermed brugbart til at se på Koreakrigens udvikling. Telegrammet er skrevet lige efter angrebet på Sydkorea og der vendes sig ikke, som i talen fra Truman, til hele nationen, men direkte til Sovjetunionen ”Min regering har instrueret mig om at gøre Dem opmærksom på den kendsgerning, at nordkoreanske styrker har passeret den 38. breddegrad” .

Intentionen af den amerikanske regering er, at de vil forsikre sig, at Sovjetunionen ikke har deres finger med i spillet vedrørende angrebet. USA har en personlig interesse i det som fremstilles, da de vil opnå, at USSR nytter deres indflydelse i Nordkorea til at trække deres ”invaderede” tilbage, dermed ville USA sikre deres magt i Korea. USA følte sig truet af Sovjetunion og ville ikke, at USSR kunne udbrede sig mere. Udfra telegrammets tekst kan der ses en negativ tendens, der er rettet mod Sovjetunionen, ligesom ved talen af Truman. I kilden kan der sanses en anspændt stemning, hvor der skrives: ” [...] anmoder den amerikanske regering USSR at forsikre, at dens regering lægger sig ansvaret for dette uprovokerende og uventede angreb [...]”

Telegrammet kan godkendes som troværdig, da det er et originalt førstehåndskilde, der blev skrevet af den amerikanske regering . Kilden viser, at USA ikke havde intentionen på at overlade Sovjetunionen Sydkorea. Telegrammet var med til at ophidse konflikten endnu mere mellem supermagterne. USA siger i telegrammet, at de vil forsikre sig, at Sovjetunionen ikke er indviklet i angrebet, men dermed antyder USA indirekte, at USSR skal høre på det hvad den amerikanske regering siger og underkaste sig.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu