Nyeste tid | Analyse | Helle Helle

Indledning
Helle Helle er en dansk forfatter, døbt Helle Olsen. Hun valgte at tage sin oldemors efternavn ”Helle”, og debuterede under dette navn med tekstsamlingen ”Eksempel på liv”. Inden Helle blev til Helle Helle, havde hun haft sin første debut med novellen ”Et blommetræ” under navnet ”Helle Krogh Hansen”.

Hun er matematisk student fra Maribo Gymnasium i 1984, derudover har hun studier i litteraturvidenskab ved Københavns Universitet i 1985-1987 og slutteligt har hun gået på Forfatterskolen i årene 1989 til 1991.

De genre Helle Helle skriver er både romaner, noveller men også en enkelt børnelitteraturbog. Hun skriver primært romaner, men har nogle enkelte noveller i sin bibliografi.

Hun har vundet en del priser for hendes litteratur, blandt andet Akademiets Beatricepris, BG Banks Litteraturpris og Kritikerprisen, men også et par stykker mere.

Hun er meget kendt for sin minimalistiske skrivestil og sin belysning af hverdagens tragikomiske realiteter. I en ligefrem realisme indfanger hun hverdagens trivialiteter i en stram og underspillet form, altså hun konfronterer læseren med det almindelige livs absurde tilstande. Hun belyser alt under den facade, som mange mennesker har en tendens til at stable på benene.

Med facade mener jeg den måde mennesker gerne vil fremstå på, at de er bange for at vise deres sårbarhed og dermed skaber en fremtoning der ser bedre ud, end hvad det rent faktisk er. En facade er også et skjold, en slags beskyttelse mod de ting der gør ondt.

Uddrag
Hendes seneste udgivelse er romanen ”de”, skrevet i 2018, hvilket bringer mig videre til hvad min opgave skal handle om, nemlig ”de”.

Romanen er skrevet i en meget minimalistisk skrivestil, altså læseren skal læse meget mellem linjerne og være skarpt observerende for at få det hele med.

Den handler om en pige på omkring de 15-16 år og hendes dødssyge mor. De bor alene og de er begge to hovedpersonerne i romanen. Den handler om deres liv og hvordan de håndterer hverdagen og de mulige konflikter der kan opstå. Ingen af deres navne er oplyst, hvilket hænger sammen med titlen på romanen, men det vil jeg vende tilbage til senere i min analyse.

For mig som læser er det næsten nødvendigt at genlæse kapitlerne. Jeg har personligt læst dem omkring fem gange. Til at starte på var jeg overbevist om at det var datteren der var syg, men ved genlæsning, gik det op for mig at det var moren der var syg.

Det var sætningerne: ”Patienten udviser stærk forundring over sygdommens alvor” og ”muligvis er kiosken forbeholdt patienter”, der gjorde at det gik op for mig at patienten slet ikke var datteren.

Da det er en samtale mellem datter og sygeplejerske er det jo oplagt at det er en tredje person der er patienten, og derefter drager man sammenhængen til moren.

I den anden sætning er vi på sygehusets kiosk, og hun omtaler patienterne som ”de andre”, altså hun er ikke del af dem, at hun ikke høre til i den kiosk.

Det kan være svært at skelne mellem hvornår det er mor og hvornår det er datter der refereres til , fordi helt generelt gennem kapitlerne er vi som læser meget distanceret fra vores to hovedpersoner. De er navnløse og vi kommer ikke rigtig ind i hovedet på dem og får ikke indblik i deres tanker. Hvilket leder mig tilbage til titlen ”de”.

Dette er en oplagt titel fordi vi som læser er observerende og ikke en del af det vi læser, vi får ikke det bånd man ofte får skabt til en hovedperson i en roman.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu