Titel: ”Den sidste balkjole”
Forfatter: Herman Bang
Årstal: 1887
Genre: Impressionistisk novelle

Indledning
Novellen Den sidste Balkjole, er en novelle skrevet i 1887 af forfatteren Herman Bang. Den handler en families to døtre Emma og Antonie, man hører om pigernes dagligdag og hvad de laver år efter år.

Begge piger lever på en måde deres liv igennem andre mennesker, de kigget tit ud af vinduet og snakker om folk i byen, der går forbi.

Da Emma mislykkes med at finde en mand, der kan forsørge hende og hendes familie, bliver alt fokus sat på lillesøsteren Antonie.

Den yngste datter er deres sidste håb for at føre familien videre, da hun er den eneste der stadig er under 30 år.

De satser alt på hende, men det ender med at hun ingen mand får. Teksten ender også ret trist og bittert.

Historien slutter med, at Antonie, uforstående, ser på sin balkjole og græder bitre tårer over, at hendes ungdom er forbi.

Uddrag
Emma er en 34-årig gammel kvinde, hun er ikke specielt klog, og forventer ikke specielt meget af sig selv.

Emma bliver meget bevæget da hun får at vide at præstesønnen er blevet forlovet med en pige af en god familie. Hun har forspildt chancen for at finde sig en mand, selvom hun helst ikke vil skuffe sin mor og søster.

Titlen ”Den sidste balkjole” symboliserer at det er Antonie sidste chance for at blive gift, det er nu eller aldrig. Efter man har læst teksten henvender titlen sig perfekt til novellen.

”Den sidste balkjole” kunne ligeså godt hedde ”Den sidste chance” da Antonie har spildt alt for meget tid på vindueskigge og skal gribe chancen nu.