Natskygge | Analyse | Lene Kaaberbøl | 12 i Karakter

Indledning
Natskygge er en klassisk novelle der er skrevet af forfatteren Lene Kaaberbøl i 2004. Lene er kendt for at være Danmarks fantasy-dronning og har blandt andet skrevet bogserien Skammerens Datter.

Novellen hører under fantasy genren, og den har kendetegn fra middelalderen. Novellen handler om en 11-12-årig pige der hedder Natalya, som både bliver kaldt Nat og Natksygge.

Nat er en forældreløs mestertyv som en dag møder heksen også kendt som slangekvinden og Jadesnogen.

Heksen lover Nat hundrede mark guld for at stjæle den sjældne bog ”Altings Historie” i Glastårnet.

Heksen forgifter Nat, og giver hende inden daggry næste dag, til at komme tilbage med bogen og drikke modgiften heksen har, ellers dør hun.

Uddrag
Heksen vidste allerede at Nat var en god tyv. Senere kommer Heksen med forslaget om at Nat skal stjæle bogen for hundrede mark guld.

Efter det bliver Nat som sagt forgiftet. Efter in medias reset tager Nat hen til Jamil, og til sidst tager Nat og Subai til Glastårnet og møder borgmesteren, hvor hun finder sin fortid og fremtid.

Det er derudover i en kronologisk rækkefølge, da der ikke er flashback eller flashforwards. Der er kun flashbacks og flashforwards, da Nat er med borgermesteren og kigger i bogen, men der er man stadig i nutiden.

Nat får en tidsfrist for hvornår hun skal være tilbage (inden daggry). Derfor har man et rimelig godt overblik over, hvor lang fortællingen sådan cirka spænder sig.

”Jeg skal nok få fat på den bog, sagde hun. Hurtigst muligt. Inden Daggry i morgen, sagde kvinden.” (s. 182, l. 18).

Jeg tænker, at fortællingen spænder sig over et tidsrum på omkring 24 timer. Til sidst slutter novellen åbent, og her danner læseren tanker, om hvad der så sker.

Derudover kunne det være en hentydning til at der kommer endnu en novelle af forfatteren. ”Det vigtigste var at historien ikke var forbi.” (s. 192, l. 6).

Desuden er en åbenslutning et genretræk til den klassiske novelle som denne fortælling er. Der er også andre genretræk i de mange overnaturlige ting der er med

som bogen der viser fortid og fremtid, en heks, en ravn der forstår mennesker og andet. Fortællingen bliver fortalt af en personbunden 3. person-fortæller.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu