Indledning
Novellen Myggestik indgår i novellesamlingen Bavian af Naja Marie Aidt udgivet i 2006. Teksten bærer præg af postmodernistiske træk.

Der sættes fokus på det moderne hverdagsliv, som dissekeres i en søgen efter svar på livets mange spørgsmål.

Ifølge Naja Marie Aidt er det overordnede budskab for novellesamlingen, hvor lidt der skal til, før den indre bavian viser sig frem under det civiliserede menneskes velplejede ansigt.

Naja Marie Aidt debuterede i 1991 med digtsamlingen Så længe jeg er ung og har siden skrevet både teaterstykker, digte, romaner, noveller m.v.

Hun blev født i 1963 på Grønland, hvor hun boede indtil 1970, hvor hun med sine forældre flyttede til Danmark, hvor hun begyndte sin litterære karriere.

Uddrag
Mens sproget er meget ligetil og letforståeligt, så anvender Naja Marie Aidt en skriveteknik, hvor hun i skifter mellem sætningernes rytme.

I perioderne hvor hovedpersonen har det fint, er sætningerne opbygget som normalt. I perioderne hvor hovedpersonen har det værst, bliver sætningerne markant kortere og mere staccato.

Deri ses en vis form for intensitet. Sætningsopbygningen bliver forudsigelig og monoton - meget ligesom de perioder hvor han er bundet til hospitalssengen.

Dagene flyder sammen til en stor masse og bliver til måneder hvor han flyder ind og ud af bevidsthed og mister sit ego (afsnit 25, linje 13 - 14).

Det er tydeligt at hovedpersonen er opgivende i perioderne, hvor han har det værst. Livet forsvinder ud af sproget.

Der bliver skåret ned på adjektiverne, og følelserne er ikke til at finde. Derved påvirker Naja Marie Aidt læseren uden direkte at fortælle en, hvad man skal føle.

Novellen er skrevet i tredjeperson-fortæller, som følger hovedpersonen. Dette ses ved, at hovedpersonen omtales som ”han” af fortælleren.

Vi er dog også inde og se hovedpersonens tanker i ny og næ, hvilket betyder, at fortællingen har en kombineret synsvinkel.

Rent geografisk foregår på vidt forskellige steder. Den fremmede kvindes lejlighed ligger i ydre Frederiksberg, hovedpersonens lejlighed på Christianshavn, i sommerhuset, på skadestuen og på Rigshospitalet.