Moon rider | Analyse | Jørgen Leth | 10 i Karakter

Indledning
Nogle mennesker er mere konkurrencemindet end andre. Men så er der også nogle som går mindre op i det.

Vi er alle forskellige og fokusere på forskellige ting i livet. Det skal der selvfølgelig også være plads til, så længe man ikke overdriver.

Under emnet ”Menneskets vilje til at overskride egne grænser” vil jeg analysere og fortolke dokumentarfilmen Moon rider.

Moon rider er et uddrag fra en dokumentarfilm fra 2012. Dokumentaren vare 08 minutter 30 sekunder og er lavet af en dansk forfatter og filminstruktør Daniel Dencik.

Derefter vil jeg perspektivere til digtet ”Rundstrækning”.
Digtet er sportsdigt fra 1967. Skrevet af dansk forfatter Jørgen Leth, som er filminstruktør og tidligere Tour de France-kommentator på TV2.

Jeg vil i min analyse i dokumentarfilmen Moon rider fokusere på hovedpersonens projekt, og analysere ved hjælp af kompositionen og gå ind på hvordan de filmiske virkemidler er anvendt.

Hvornår er det ok og gå over sine egne grænser? Hvor meget må man egentlig gå over sine egne grænser?

Indholdsfortegnelse
Indledning
Det er vigtigt og mærke af efter sin krop
Presser sig til det yderste
Quaddes projekt bliver fremstillet som negativt
Perspektivering
Afslutning – Gør dit barn bjørnetjeneste ved at lade dem tabe!

Uddrag
Der er brugt lavt klippe tempo i minut 00:16 – 01:50. Det er med til at give os en fornemmelse af, at han cykler lang tid uden at stoppe.

I minut 02:06 høre vi asynkronlyden ændre sig markant. Vi kan høre effektlyd med hjerte bankende samtidig med skærmen bliver sløret og helt sort til sidst.

Vi kan høre Rasmus sige ”Jeg kan mærke det svimler mere og mere, jeg kunne ikke se vejen mere, jeg kunne ikke se hvor at jeg skulle køre på vejen, jeg kunne ikke se hvad der var vej hvad der var ende.

Jeg kunne mærke hjertet bankede for hårdt og jeg kunne ikke og jeg kunne ikke få luft også tænker jeg nu dør jeg – lad mig dø”.

Skærmen bliver helt sort og lyden afbrydes og der bliver stille i nogle sekunder. Denne scene forstærker indtrykket af døden, da Rasmus også taler om døden i voice over.

Vi kan høre asynkron underlægningsmusik der giver os fornemmelsen af, at der er sket noget alvorligt. Her bliver der opbygget spænding i dokumentaren.

Den præcise billedbeskæring varierer dog lidt fra scenen til scene, men vi ser både halvnær, nærbilleder og supernærbilleder, som viser enten hele Quaades ansigt eller dele af det.

Lige pludselig ser vi Rasmus i nærbillede og ultranær billede. Vi ser hvor træt og udmattet han er. Han er helt svedig og røde øjne og skærmen er fortsat sløret med rystende kamera bevægelser.

Selv når billedet kommer igen, ser vi situationen meget sløret, og det efterligner effekten af at være en person, som vågner op efter at have været bevidstløs.

Det understreges af, at kameraet efterligner et menneskes blinkebevægelser, lige før Quaade vågner (02:50-03:07).

Det hele spiller godt sammen og giver os billede af, at Rasmus er faldet om og har det ikke godt og vi ser det fra Quaddes synsvinkel.

Her afslutter introscenen, selvom vi ikke rigtig får noget vide om Quadde i introscenen, får vi en lille indtryk af hvilken slags person han er.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu