Lone Hørslev: ”Paradis” | Analyse

Indledning
Vi bliver født i en verden hvor vi får nogle ting serveret på en sølvplade, og nogle ting som vi skal kæmpe for. Det kan være sådan noget som et sted at bo, kærlighed at føle eller frihed at have. Frihed er en privilegium mange tager for givet. Vi kender ikke dens værd, før vi mister den. Det kan nogle gange ske så pludseligt, at vi kommer i chok og ikke er i stand til at gøre noget som helst. Det er nem-lig det, som Lone Hørslev skriver om i sin novelle ”Paradis” (2017), hvor en ung pige bliver øjeblik-keligt berøvet af den værdifulde frihed hun føler.

Uddrag
Novellen ”Paradis” er skrevet i tredje person ental, hvor vi får historien fortalt fra Anitas synsvinkel. Vi får hendes følelser og oplevelser at vide, samt hvordan hun opfatter situationen.

Novellens hovedperson er Anita. En ung pige, som sammen med sin kæreste Søren, bestem-mer sig for at droppe en koncert og i stedet for, tage til hans families sommerhus. Deres omgivelser er omringet af højt og saftigt græs, med få træer og frie natur. Det eneste der kan høres, er ”kun lyden af vinden i græsset og buske, og fugle der pippede” (s. 11, l 13-14). Miljøet sætter op en romantisk fø-lelse, som novellens to elskere vil gøre meget godt ud af. Naturen er her symbolet på frihed og kær-lighed, som de to føler. Der er tilsyneladende ikke andre mennesker i området, så de to kan være sig selv med hinanden og behøver ikke at bekymre sig for andres dømmende blikke. Fordi der kun er de to kærester, alene i naturen, sammenligner Anita stedet med paradis, mens det stadig er lyst og hun stadig er med Søren. Efter lidt tid, begynder de to elskere at nyde sit nærmere selskab.

Deres samleje får Anita til at føle sig helt glad. ”Det var utroligt så let hun lige nu følte sig - let. På trods af sin tyng-de. Og hun følte sig både vanvittig smuk og næsten svævende… hun var let og lettere beruset og bare glad… fordi hun elskede Søren…” (s.13, l 10-14). Hun glemmer om alverdens problemer. Hun bliver uopmærksom på hendes omgivelser, og ignorerer beskyttende anmodninger fra Søren senere henne. Hun bliver fyldt med følelse af glæde, lettelse og frihed. Hun opfatter livet som overskuelig og harm-løs.

Få adgang til hele opgaven

Upload en opgave og få adgang til denne opgave

Hvor brugbar var denne opgave?

Klik på stjernerne for at bedømme opgaven!

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal anmeldelser

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!