Lønningsdag En Idyl | Ananlyse

Indledning
Novellen ”Lønningsdag. En Idyl” er skrevet af forfatteren Martin Nexø. Novellen er fra den velkendte novellesamling ”Muldskud”.

Martin Nexø har gennem hans mange værker lagt sit fokus på den gennemsyrende uretfærdighed ved den sociale og økonomiske ulighed.

Hans medynk lå med arbejderklassen og bønderne. Denne novelle indebærer disse eksakte elementer, samt det er en førstehåndskilde og et levn, da det er skrevet i sin tid.

Uddrag
Dette resulterede i, at arbejderen må vende tomhændet tilbage til byen, hvor deres familie venter på dem.

Det er vigtigt at vide at lønnen for arbejderen er meget vigtigt, da de uden den ikke kan få deres hverdag til at køre på skinner. ” otte Kroner i Lommen bliver man let til Bens.” . De er altså bedre stillet med deres løn, og gerne til tiden.

Dette har Værkejeren ingen respekt, samt forståelse for. ”Saa stikker han Haanden i Posen for at betale den første Mand, men fanger i det samme den næste truende Ængstelighed, hvormed alle Øjne hviler paa ham.

Og pludselig sætter han et barsk Ansigt op og siger: Vi venter med at gøre op til paa Mandag Folk” . Det ses tydeligt at i det værkejeren skal til at give den første portion af lønnen ud, udskyder han det.

Grunden til at hans uforståenhed er formentligt, at han sagtens kan klare sig på egne ben, da han er rig, trods arbejderne.

Som nu ingen penge har. Herudover ses det også, at han ønsker at udvise sin magtstatus, da han grundet et ængsteligt ansigt, samt muligheden for at bruge pengene på sig selv og sin søn, ikke giver betaler arbejderne. Han vil ikke ses på som svag.

Senere ses arbejderen gå hjem. ”Den lange Arbejderrække bevæger sig ned ad Landevejens Sigsaglinjer, ned mod Husene ved Havet, hvor nu Lysene skinner. Skikkelse efter Skikkelse snegler sig frem, ludende og trætte”.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu