”Lagkager har flere lag; tag det sure af” | Analyse

Indledning
”Lagkage” er en novelle skrevet af Benny Andersen som udkom i 1965 som en del af novellesamlingen ”Puderne”.

Benny Andersen er en forfatter der er særligt kendt for at hans tekster har et afsæt i dagligdagens sprog, samtidig med at han også formår at bruge mange kendte sproglige vendinger, som er stærkt medvirkende til, at Benny Andersen på en meget højt plan, er vigtig i danskernes bevidsthed.

Følgende, kan også ses i ”Lagkage”, hvilket er grunden til at teksten er vigtig og relevant at tage fat i. Ikke kun for dens sproglige brug, men også i forhold til dens meget nøjagtige sammenhæng med tiden den er skrevet i.

I denne analyse vil der være fokus på handlingen, miljøet, personerne i novellen, komposition, sprog, novellens budskab samt en perspektivering til den historiske periode ’Modernisering’, som novellen hører til. I sidst nævnte, vil Giddens teori også spille en rolle i analysen.

Uddrag
”Lagkage” handler om en kvinde som har et ønske om at bytte lejlighed med en anden. I det hun er i gang med at fremvise hendes lejlighed, bliver samtalen drejet ind på grunden til, at hun vil bytte den - det handler nemlig om konflikten med hendes mand.

Vi følger hende i et flashback under hele novellen, hvori vi får at vide hvordan hendes enogtyve års ægteskab med hendes mand Henry har fungeret. Efter hun har reflekteret over hendes ødelagte ægteskab, ombestemmer hun sig om byttehandlen med lejligheden og beslutter sig for at beholde hendes egen.

Få adgang til hele opgaven