Kvindesyn i 1800-tallet | DHO | 10 i karakter

Opgavebeskrivelse
Besvarelsen afleveres elektronisk på Lectio under fs-holdet senest torsdag den 14.5.2020 kl. 8.00. Opgaven sendes også til dansklærerens Urkund-adresse.

Problemformulering
Hvorledes kommer forskellige kvindesyn til udtryk i 1800-tals teksterne ”Judith Fürste” og ”Professors syn på kvindelige læge

Indledning
Er det ikke mærkværdigt, hvordan årtierne passér og alligevel er der ikke ligestilling mellem mænd og kvinder? Der har aldrig være lighed i det danske samfund.

Der vil altid være ulighed blandt mænd og kvinder. Vi i Danmark prøver selvfølgelig at kompensere denne ulighed, så der forbliver en stabil lighed mellem de enkelte aktører.

Demokrati, rettigheder og indflydelse på samfundet er noget kvinder ikke altid har været i besiddelse af.

Det moderne gennembrud har været med til at etablere, det samfund vi er i besiddelse af i dag. Foruden for det moderne gennembrud, hvor kvinderne samlede sig sammen imod det danske system

for at få indflydelse på demokrati, politiske debatter og ligestillede rettigheder. Kvindernes syn på det danske velfærdssystem, har gjort at vores samfund er som der er i dag.

Man vidste at kvinderne lavede forandringer i samfundet, da en kvinde ved navn Nina Bang blev Danmarks første kvindelige statsminister, samt verdens første kvindelige minister i parlamentarisk regering i 1920 .

Fra den dag det skete blev kvinderne langt mere magtfulde end de nogensinde har været, i med det fremkom selvtillid og ambitioner om hvad kvinderne egentlig var i stand til at udrette i samfundet.

Indholdsfortegnelse
Indledning 3
Redegørelse 4
Analyse af romamen Judith Fürste 5
Analyse af en professors syn på kvindelige læger 7
Diskussion 7
Konklusion 8
Litteraturliste 9

Uddrag
Det moderne gennembrud byder på historier, skuffelser, irritationer, glæde og meget mere. Mellem ca. 1870 og 1890 styrede naturalistiske tanker Danmark under titlen "Moderne gennembrud".

Moderne gennembrud kan ses som naturalisme med centrale fordele. Alle elementer i naturalistisk litteratur og kunst er skildret af videnskab

nøgterne og faste hvilket er blevet kritiseret af det omgivende samfund. Den banebrydende idé blev fremsat af den danske litteraturkritiker Georg Brandes .

Brandes var en dansk kritiker og litterat, der havde stor indflydelse på skandinavisk litteratur fra 1870'erne og frem til begyndelsen af mellemkrigstiden.

Han regnes traditionelt for teoretikeren bag Det Moderne Gennembrud. Brandes ledte efter sit ”kald” han gad godt at være digter, men han havde indset at, han ikke var egnet til at skabe Georg brandes blev født i 1842 på Østergade i København.

En ny klasse af forargede arbejdere, er ved at vokse frem og gøre sig synlige under perioden. Arbejderne indså at de måtte stå sammen som et fællesskab overfor de nye kapitalister

hvis de skulle have mulighed for at få bedre vilkår og arbejdsforholde. Industrialiseringen begyndte og træde frem i Danmark

og der var en mand ved navn Tietgen som havde en stor indflydelse på industrialiseringen. Tietgen var forretningsmand og iværksætter, samt entreprenør, direktør for privatbanken.

Man mente at Tietgen havde omdannet Danmark fra landbrugsland til industriland. Han var industrimagneten, rettere sagt, kapitalismen.

Tietgen var venner med kongen, hvilket udgjorde at han havde mange vigtige kontakter i udlandet. I 1881 dukkede telefonen op. Der var i alt 50 abonnenter.

Det var selvfølgelig Tietgen som stod bag det danske telefonselvskab KTRS. Tietgen omformede Danmark til et mere industrielt samfund .

De forskellige synspunkter kommer til udtryk i teksterne ”en professors syn på kvindelige læger” og ”Judith Fürste” hvor vi kan se denne magtmisbrug blive udnyttet

hvor herren udnytter sin magt til diverse fordele, for at få det (perfekte) liv. Herren tilsidesætter hustruen, når det gælder arbejde. Herren kan altid finde en anden kvinde, hvis det er det han ønsker.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu