Kvinder og kvindekamp | DHO

Indledning
Gennem tiderne har kvinderettighederne været under en stort udvikling. Kvindernes position i samfundet har gennemgået flere forskellige stadier, hvor de gennem tiden langsomt har opnået identitet, rettigheder og selvstændighed i samfundet efter markante ændringer og lange kampe.

Kvinders rettigheder og muligheder for at klare sig selv var ringe i sidste halvdel af 1800-tallet.

Derfor var det kærkomment for kvindesagen, at litteraten George Brandes talte for, at samfundets problemstillinger skulle frem i lyset, og litteraturen skulle have fokus på disse problemstillinger frem for Romantikkens idyl og romantisering af Danmark og danskerne.

I denne opgave redegøres for kvindernes position og rettigheder i samfundet i sidste halvdel af 1800-tallet.

Opgaven vil desuden også indeholde en analyse af Herman Bangs ”Den Sidste Balkjole” med særligt fokus på kvindernes situation i novellen.

Opgaven indeholder også en analyse af kilden ”Hvad er Kvindesagen”, hvor der bliver lagt særligt fokus på, hvad kvindebevægelsen ønskede at opnå. Derefter vil opgaven diskutere i, hvor høj grad denne udvikling var et litterært og historisk brud med samfundets syn på kvindernes position i samfundet.

Indholdsfortegnelse
Indledning 3
Kvindernes position og rettigheder i den sidste halvdel af 1800-tallet 4
Analyse af: ”Den sidste balkjole” af Herman Bang 6
Analyse af: ”Hvad er kvindesagen” af Kvindelig Fremskridtsforening 8
I hvor høj grad var udviklingen et litterært og historisk brud med samfundets syn på kvindernes position i samfundet 10
Konklusion 11 Kildeliste 12

Uddrag
I perioden det moderne gennembrud var det altafgørende for kvinderne at blive gift. At gifte sig var essentielt for kvinderne dengang. De var meget afhængige af mænd, og gennem et bryllup kunne de skabe sig en position i samfundet, derfor handlede det om, at finde sig en og gifte sig med, inden det var for sent.

Netop denne søgen efter en mand, der kunne sikre kvinderne en position i samfundet, beskrives i Herman Bangs novelle ”Den sidste balkjole” fra 1887.

Novellen omhandler de to søskende Antonie og Emma. Søskendeparret har endnu ikke fundet nogen at blive gift med og årene går. De bor med deres mor, som er enkefrue, og derfor er det vigtigt for hende, at mindst en af hendes døtre bliver gift. Emma og Antonie stræber begge efter at blive gift, inden det er for sent.

Emma er den førstefødte og er 32 år gammel. Hun gik for år tilbage og ventede på sin chance for at blive gift med præstekonens søn Otto. Hendes liv er meget ensformigt, og der er ikke så meget at tage sig til.

Hen ad året har hun meget faste rutiner, og hendes år kører i en fast cyklus. ”Men vejen kunne man dog altid se fra vinduet, hvor Emma og Antonie skiftedes til at sidde på forhøjning. De kendte hvert et køretøj i egnen (...)” . Søskendeparret har set alle køretøjer på egnen fra det lille vindue.

Emmas verden brød helt sammen, da præstekonen kom og fortalte, at Emmas udkårne Otto havde forlovet sig med en anden. Dette viser også, hvor essentielt det var for kvinderne at blive gift dengang.

Emma var meget opsat på, at hun skulle giftes med Otto. ”om et kys, så hastigt røvet, og et par ord, hviskede med bevægende stemmer, og om to hænder, som tøvende havde søgt hinanden.” . Vi kan ud fra citatet tolke, at Emma og Otto har kysset og haft en berøring.

Otto giftede sig med en anden, selvom han har været intim med Emma. Hun regnede med, at de skulle giftes på grund af denne intime oplevelse. Som det blev kritiseret under sædelighedsfejden, havde mænd helt andre seksuelle normer end kvinderne. I novellen er Otto intim med Emma, men i sidste ende forlover han sig med en anden.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her