Kronik spindemokrati til spindedemokrati | Dansk

Indledning
I Danmark er demokratiet styreformen. Denne styreform fejres, særligt i Vesten, som den eneste rigtige styreform. Men normerne har ændret sig i både international og dansk politik. Man kan ikke længere vide sig sikker på om en politiker tilkendegiver sin egen opinion, eller om deres mening er baseret på, hvad en spindoktor mener, der er bedst at sige i en given sammenhæng. Der er dog sjældent fokus på disse spindoktorer, og det er derfor svært rigtigt at vide, hvor stor indflydelse de har.

Dette kan være en af årsagerne til den store politikerlede som Danmark lider under i disse år. Det er også bemærkelsesværdigt, hvordan medierne i højere og højere grad fokuserer på vindere og tabere i dansk politik, fremfor at fokusere på de forskellige nuancer, der altid vil være, når politik diskuteres. Samtidigt har politikkere satset på at bringe tidligere journalister ind som spindoktorer, der altså ved, hvordan en historie skal spindes for, at det præcise budskab som en politiker ønsker kommer frem, hvilke gør det endnu sværere at gennemskue politikkerne. Men kan det virkeligt passe, at spindoktorer skal have så stor indflydelse i et verdens ældste demokratier? Er det acceptabelt, at man ikke kan vide om politiker fremlægger deres holdning, og at journalister bliver spindoktorer? Er politikken blevet taget ud af politikken, og hvordan skal den almindelige dansker forholde sig til dette? Disse spørgsmål med mere diskuterer journalisten og forfatteren Jørgen Flindt Pedersen (JFP) i sin artikel ”Fra spindemokrati til skindedemokrati”, der blev udgivet i Politiken d 3/4-2010.

Uddrag
Det danske demokrati, og dets spilleregler har ændret sig meget over en kort tidsperiode. Ifølge ”Fra spindemokrati til skindedemokrati” er det uacceptabelt, at spindoktorer gør politikkerne mindre menneskelige, og samtidigt gør dansk politik meget svært at gennemskue. Politik bør nemlig ikke handle om resultater og higen efter mere, det bør handle om dialog, samarbejde og ønsket om det bedst mulige samfund. Det er et faktum, at det politiske spil har ændret sig, og ifølge Jørgen Flindt Pedersen, så er det også et faktum, at det danske pressekorps har mistet en stor del af dets kritiske sans overfor politikkerne. Det er forståeligt, at politikkerne søger hjælp udefra, men Jørgen Flindt Pedersen mener entydigt, ar dette er forkert. Han mener, at borgerne bliver undermineret i demokratiet, hvilket langsomt fremmedgør danskerne fra de vigtige beslutninger om landet.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu