Kortere fra stammen end man skulle tro | Opgave

Indledning
Spøgelsesbilist er en novelle fra 2016 skrevet af Charlotte Weize. Hovedpunkterne fra novellen er, at Bo er til Julefrokost og kommer i en situation, hvor han bliver nødt til at snakke med hans kollega Lina, som han syntes virker lidt sød, da der kommer en aktivitet i julefrokosten, med at sælge et hus der er umuligt at sælge.

Det får Bo til at køre spritkørsel ud til hans første barndomshjem, endda som spøgelsesbilist. Bo får flashbacks til hans tid med hans gamle forældre og sig selv som lille.

Novellen slutter med at Bo tager tilbage mod julefrokosten, og tror han kan sælge huset til en hel bestemt.

Motivet i novellen er overordnet, flashback til egen barndom, det kommer til udtryk her: ”Bo bøjer sig for at finde høreapparaterne, han føler med hænderne og finder dem under sengen.

Han stopper dem ind i ørerne og kigger op igen. Drengen er væk, synet er forsvundet.” Her kommer det til udtryk at Bo så sig selv og forstillede sig sin egen barndom.

I novellen er der rigtig mange konflikter, særligt oppe i Bos hoved, de består af hans spritkørsel, tanker på hans døde forældre, samt at han er vild med Lina.

Uddrag
Bo er mere eller mindre ligeglad med lovgivningen og hans moralle er heller ikke eksisterende, da han vælger at køre spritkørsel selvom det både er ulovligt og hans forældre blev dræbt af en flugt billist, hvilket kommer til udtryk her:”

Bo drejer af mod motorvejen, bøvser og kan smage øl og flæskesteg.” Det skal også nævnes at Bo går igennem en udvikling efter at have set sit barndomshjem, da han får mod på at snakke med Lina når han kommer tilbage.

Det kan man se her.” Hvis der stadig er plads på Linas quizhold, så skal han nok holde en salgstale for det hus.”

Lina virker på mange måder som en kontrastperson til Bo, da hun virker meget imødekommende overfor ham, men Bo virker meget indelukket:”

Over flæskestegen beder hun smilende Bo om at fortælle noget om sig selv”. de er stadig kontrast personer, selvom de har rigtig mange ting til fælles, såsom deres arbejdsplads og, at de begge bruger høreapparat.

Novellen er opbygget i kronologisk rækkefølge, altså begivenhederne er fortalt i den rækkefølge som de sker i. Kronologien bliver dog brudt til tider igennem flashbacks.

Et eksempel forekommer her: ”Lina har skævet til hans, men hun har aldrig kommenteret dem, når de mødes ved kaffemaskinen på kontoret.”

Novellen bliver afsluttet med en åben slutning, det gør at man selv skal tænkte sig til, hvad der sker senere det kan man se her: ”

Hvis der stadig er plads på Linas quizhold, så skal han nok holde en salgstale for det hus. Der er roserne, der er fortiden, og Bo kender måske den helt rigtige køber, som vil overraske alle.

Det er den lille detalje, som får én til at føle sig hjemme.” Novellen er skrevet i nutid indtil Bo fortæller om hans forældre, når han tager tilbage til julefrokosten, går den igen tilbage til nutid, det er med til at styrke flashbacket.

Tekststykket her giver en, en clue om, hvad der måske vil ske når novellen er slut, men man skal stadig selv tænke sig til, hvad det nu kan være.

Et helt andet syn på Bos liv kan være, hvis man zoomer tilbage til hans barndom i huset, hans tilværelse som ejendomsmægler væk fra huset, og et potentielt køb af huset igen vil svare til kompositionen hjem – ud – hjem.

Hvis vi antager han flytter ind med Lina, er det endda to døve, som bor i huset igen, man kan altså sige at æblet ikke falder langt fra stammen.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu