Kommunikation og konflikter | Opgave

Indledning
Laura og Rasmus har været tætte venner siden sjette klasse. Der har aldrig været nogle problemer mellem dem, men Lauras kæreste, Daniel, sørger for, at dette nu er fortid.

Daniel er meget jaloux over, at Laura og Rasmus er så tætte. I denne analyserende artikel vil der analyseres, hvad der går galt mellem de tre personer.

Uddrag
”Nej, jeg ved det godt,” siger Rasmus. ”Du sagde det i telefonen.” ”Det er ikke, fordi du ikke må.” ”Nej, nej, det ved jeg godt.” ”Vi har bare ikke rigtig plads.”

”Jeg har bestilt et værelse på det der vandrehjem oppe ved stationen.” ”Vi får nok snart en sovesofa i stuen,” siger hun. ”Så er der ikke plads til bogreolen,” råber Daniel inde fra stuen.

”Den vil jeg helst ikke af med.” ” (s. 2, l. 61-70). I eksemplet påstår Laura, at manglen på plads er grunden til, at han ikke må sove der.

Dog tyder det mere på, at Daniel er jaloux på Rasmus. Derfor må hendes påstand om manglende plads sandsynligvis være løgn.

Dette underbygges af, at Daniel med det samme protesterer, da Laura indirekte siger, at de muligvis kan få plads til ham i fremtiden ved at flytte bogreolen.

Daniel har dermed endnu engang smuglyttet. Dette betyder, at på overfladen er problemet i samtalen pladsmangel, men under overfladen er der tale om Daniels jalousi.

Kommunikationen udvikler sig i løbet af novellen, og det er ikke til det bedre. Samtalen som Laura og Rasmus har i slutningen, viges der stadig udenom den reelle konflikt: ””Der er jo ikke så meget plads,” siger hun. ”Nej.”

Han peger mod telefonen, da han bliver stillet igennem til centralen. ”Vi har også snakket om at rykke bogreolen,” siger hun, suger igen og giver ham cigaretstumpen tilbage” (s. 5, l. 195-198).

Her lader han Laura fortsætte med løgnen om pladsmangel. Ud fra hendes sidste replik kan det tolkes som en udstrakt hånd.

Hun forsøger at sige til sin. ven, at der måske kunne blive plads til ham i fremtiden. De får dog aldrig snakket åbent om tingene, hvilket ikke giver meget håb for deres venskab i fremtiden.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu