Kønsroller | Dansk Essay

Indledning
Jeg besøgte for et par uger siden mine bedsteforældre, som bor i en lille lejelejlighed i Nørresundby som ligger i gåafstand fra Aalborg.

Et lille hyggeligt frirum, hvor der altid er kaffe på kanden og godt selskab. Vi snakkede til langt ud på aftenen, og på et tidspunkt stødte vi ind i det omdiskuterede emne ligestilling mellem kønnene.

Så jeg spurgte dem om, hvordan ligestillingen var tilbage i den tid, hvor de var unge. Min bedstefar fortalte, at lige så længe han kan huske tilbage har der altid været forskelsbehandling både fysisk og psykisk.

De var begge enige om, at der for hvert køn var nogle påtagede normer, som blandt andet gik ud på hvordan de gik klædt, eller hvordan at de skulle opføre sig i samfundet.

Uddrag
Jeg sad en dejlig sommeraften midt i august og ventede spændt foran fjernsynet, hvor jeg regnede med

at jeg skulle se et brag af et tv-show, som i flere år har været kendt for at have en masse sarkasme og til dels grov humor.

Zulu comedy galla var programmet som skulle fylde stuen med latter og tonsvis af endorfiner, som det absolut også gjorde.

Men værten Sofie linde, som er den anden kvindelig vært i 14 år, vælger at komme med, efter min egen mening et meget atypisk emne, nemlig uligheder mellem kønnene.

Selvom Sofie, efter sin egen mening, gør et lige så godt stykke arbejde som sine mandelige kollegaer, får hun langt fra det samme i løn.

Men forklaringen på hvorfor det var således, havde hun allerede fået for 20 år siden. Risikoen for at man en dag er så heldig at få muligheden for at føde sin egen baby

gør kvinderne til en sårbar brik i hele arbejdsmarked-puslespillet. Man skal jo heller ikke være den klogeste mand på jorden, for at se at det er rigtigt.

Det spildte arbejde koster jo virksomhederne hårdt, da man pludselig mister arbejdskraft i en længere periode.

Man kan midlertidigt også argumentere for, at det er godt at kvinder går på barsel. For det første betyder det jo, at vi vækster befolkningstallet i Danmark

og for det andet er det jo en vigtig livsfase at gennemgå, hvor man som menneske har mulighed for at lære sig selv bedre at kende.

Måske vil man endda komme tilbage på arbejdsmarkedet som en bedre udgave af sig selv.

Men derimod siger tv-værten i talen ”Vi kan godt lege at vi er lige, den leg kan vi sagtens lege, men sådan er det bare ikke” Det modsiger hvad Liberal Alliances beskæftigelsesordfører udtalte

om at hvis kvinder knokler lige så hårdt som mænd, afspejler det lønnen. Så der er forskellige syn på, hvad der er rigtigt.

Men den ulighed som Sofie Linde påstår, at der finder sted arbejdsmarkedet, kan man føre paralleller til, om hvor fri vi har lov til at være som selvstændigt individ.

Har vi 100 procent lov til at se ud, som vi har lyst? Har det nogle konsekvenser for os som individ at tilpasse os vores egen krop?

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu