Indledning
Er alle de kreative mennesker – dumme, og er alle de såkaldte ”12-talspiger” – sociale tabere? Eller kan man nu alligevel være klog og kreativ på samme tid, samt have et godt socialt miljø selvom man får 12 i alle sine fag? Disse udsagn stiller Anne Sophia Hermansen spørgsmålstegn ved i sit blogindlæg, som blev publiceret i avisen ”Berlingske” d. 18. juni 2016.

Uddrag
I blogindlægget kommer hun blandt andet ind på, hvordan begrebet ”12-talspige” er blevet til et nyt skældsord i dagens Danmark. Anne Sophia Hermansen kommenterer også på socialantropologens – Rane Willerslevs – udsagn om, at ”... der er brug for kreative, krøllede hjerner, som er i stand til at se verden og sammensætte viden på nye måder.” (s. 1, l. 2-3).

Hermansen gør det meget klart, at hun i hvert fald ikke er enig, og at hun ”... vil helst opereres af en læge, der er kompetent...” (s. 1, l. 10).

Det er dog rigtig ærgerligt, at hun kun kommer ind på professioner som læge og revisor, da der sandeligt ikke er de helt store muligheder for at udfolde sig kreativt inde for de områder.

Hun glemmer dog, at de taterforestillinger og film, som hun ser; musik, som hun lytter til; tøj, som hun går i and so on faktisk også er skrevet, spillet, produceret, indspillet og designet af mennesker, som er blevet uddannet inde for deres fag.

Hun mener, at det er noget vrøvl, at unge 12-talspiger (og drenge for den sags skyld), føler sig stressede og deprimerede, selvom alle statistikker og undersøgelser tyder på det stik modsatte.

Efter individualiseringen kom til, begyndte der at komme en hel del mere pres på individet – og hvad det enkelte kan præstere.

Dette går især meget over unge mennesker som Anna TorpPedersen, der har skrevet kronikken ”Kun hvis jeg får 12, er jeg god nok”, som blev udgivet af avisen Information d. 5. juli 2014.

I kronikken fortæller hun blandt andet om det pres, som ligger på hendes skuldre – og som ingen må vide om.

Hun fortæller om, hvordan hun nærmest er blevet til en robot, der ikke længere stræber efter 12-tallerne fordi, at de gør hende stolt og betyder, at hun har lært noget nyt... Nej. Nu gør hun det blot for at bevise sig selv og andre, at hun kan.