Kinas magtposition i international politik | IØ opgave

Indledning
I denne besvarelse vil jeg undersøge Kinas magtposition i international politik. Undersøgelsen vil tage afsæt i en række bilag, der beskriver en række landes BNP

militære udgifter og blød magt, der groft kan beskrives som omverdenens vurdering af landets kultur og image. På basis af denne undersøgelse vil jeg formulere et eksempel til den amerikanske udenrigsminister, p.t.

Mike R. Pompeo, der giver ham indsigt og handlemuligheder til at formulere en strategi, der kan håndtere Kina ændrende magtposition i international politik. Dette notat tager afsæt i bilag A2 og skal trække på teorier om international politik.

Indholdsfortegnelse
Undersøgelse af Kinas magtposition i international politik
Strategier til Kinas ændrede magtposition i international politik.

Uddrag
Den tredje tabel illustrerer staternes militære budget i perioden 2012-16. Dette viser staternes hårde magt, som kan anvendes i udenrigspolitisk forstand.

I denne tabel skyder USA militære budget i vejret, med suverænt det største budget på 606 mia. i 2016 og en procent andel af 36% af verdens militære budget.

Til sammenligning er den Kina tætteste modstander med 226 mia., og en procentandel på 13%. Der skal dog tages hensyn til at Kinas tal er estimater.

USA's militær er kæmpe stort og indgår i mange forskellige operation rundt i verden. USA har forskellige baser, med udstationeret militært personel og har en bred vifte af skibe, fly og andre krigsmaskiner.

Det kæmpe store militær og gode økonomi har gjort USA til en unipolære supermagt, som den er i dag. En voksende BNP, som vi så i den første tabel kan også give mere frirum i økonomien til at sætte flere penge til militæret.

Modsat USA's baser, fly og skibe har Kina langt mere militært personel . Ud fra tabel 3 kan man konkludere at Kina er en stat, som er på vej til at blive mere magtfuld.

Kinas fokus på den hårde magt og økonomi gør staten en kvalificeret konkurrent til USA. Der er også den pointe, at en kinesisk soldat, tank og fly er langt billigere at drive end en tilsvarende amerikansk. Fx er omkostningerne til løn langt lavere i Kina end i USA.

Tabel 2 viser betalingsbalancen i de samme lande som blev brugt i sidste tabel. Betalingsbalancen er samlet opgørelse over et lands transaktioner med omverdenen.

Det vil sige at det er en opgørelse af, hvor mange penge som strømmer ind og ud af et land. Betalingsbalancen er delt op i forskellige kategorier.

Disse kategorier kaldes delbalancer. Fx. er dette en handelsbalance, som beskriver import og eksport for et land, som er en delbalance.

Betalingsbalancen i et land, giver et godt billede af den økonomiske situation landet er i. Denne tabel er opstillet af organisation OECD.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu